Noul Cod Electoral al R. Moldova, votat în primă lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri moldova

Noul Cod Electoral a fost aprobat în Parlament în primă lectură. Documentul a fost susţinut de 54 de deputaţi din majoritatea parlamentară, în timp ce deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au criticat mai multe prevederi din proiect şi au votat contra. Deputaţii din Partidul Şor nu au votat, transmite IPN.

Preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, a declarat în plen că printre noile prevederi se numără posibilitatea ca în situaţii excepţionale, cum ar fi pandemie, stare de urgenţă, în unele circumscripţii electorale alegerile să se poată desfăşura pe parcursul a două zile – sâmbătă şi duminică –  prin derogare de la regula generală. Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu cel puţin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

În ceea ce ţine de finanţarea activităţii grupurilor de iniţiativă şi a campaniilor electorale, se va limita posibilitatea efectuării donaţiilor în numele unor terţe persoane, prin plafonarea acestora din suma venitului anual al donatorului.

Referitor la alegerile parlamentare, autorii proiectului propun extinderea până la 111 a numărului maxim de persoane care pot fi incluse în lista de candidaţi ai unui partid politic sau bloc electoral. De asemenea, lista de candidaţi va putea fi modificată cu cel târziu zece zile până la data alegerilor.

În luarea sa de cuvânt, Alexandr Suhodolski, deputat în Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, a declarat că mai multe prevederi, inclusiv formarea Comisiei Electorale Centrale, prezită riscuri. Mai exact, este vorba despre prevederile referitor la desemnarea reprezentanţilor Guvernului, Preşedinţiei, Parlamentului şi a sistemului judecătoresc, care în opinia sa, nu va asigura participarea opoziţiei în procesul electoral.

Socialistul Vlad Batrîncea a spus că procesul de elaborare a noii legislaţii electorale a fost viciat. Proiectul elaborat de către un grup de lucru este prezentat de către un grup de deputaţi. În opinia sa, nu este clar de ce Guvernul şi sistemul judecătoresc trebuie să delege membrii săi în CEC. Or, astfel se va crea conflict de interese.

Un alt deputat BCS, Fiodor Gagauz, susţine că proiectul propus nu se referă în niciun fel de la alegerile din UTA Găgăuzia – nici la cele din Adunarea Populară a Găgăuziei, nici a başcanului. Noile prevederi nu asigură funcţionarea Comisiei Electorale Centrale de la Comrat care este responsabilă de alegerile regionale din Găgăuzia.

Prevederile noului Cod Electoral urmează să fie supuse în continuare consultărilor publice, după care proiectul de lege va fi propus spre adoptare în lectură finală. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite