FOTO Protestatarii forţează anticipatele la Chişinău. PDA şi-a unit forţele cu liderii proruşi Usatîi şi Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul antiguvernamental de la Chişinău, care a avut loc a doua zi consecutiv după învestirea Guvernului Filip, s-a încheiat după 8 ore. Peste 5.000 de protestatari, printre care erau susţinătorii Platformei Demnitate şi Adevăr, ai Partidului Socialiştilor şi ai Partidului Nostru, au insistat astăzi ca Parlamentul să fie dizolvat şi să fie organizate alegeri anticipate.

UPDATE 18:40 Guvernul Filip, învestit miercuri la ora 23:00, s-a întrunit joi în prima sa şedinţă. Aceasta a început la ora 18:00 şi a fost prezidată de premierul Pavel Filip. Unicul subiect a bordat a ţinut de proiectul legii bugetului pentru anul 2016.

VIDEO Prima şedinţă a Guvernului Filip: Bugetul ţării este la pământ

UPDATE 18:38 Protestul a fost declarat oficial închis. Astfel, oamenii se îndreaptă spre casele lor şi aşteaptă decizia de mâine a majorităţii parlamentare privind solicitarea protestatarilor de a fi declarate alegeri anticipate.

UPDATE 18:30 După discuţiile cu Adrian Candu, socialistul Igor Dodon a declarat că votul acordat ieri Guvernului Filip este ilegal, iar protestele vor continua dacă acesta nu va fi anulat.

image

Andrian Candu, după întrevederea cu protestatarii FOTO Alexandru Tarlev

Am adus la cunoştinţă poziţia protestatarilor şi am obţinut promisiunea ca azi seara sau mâine dimineaţa se vor convoca în şedinţă pentru a examina solicitarea noastră. Apoi vom fi informaţi până la ora 12-13 dacă acceptă sau nu solicitările noastre. 

Ultimatumului lui Dodon, Usatîi şi Năstase

UPDATE 17:30 Andrei Năstase, Igor Dodon şi Renato Usatîi au ieşit de la întrevederea cu şeful Legislativului, Andrian Candu. Aceştia au declarat că autorităţile le-ar fi promis că astăzi sau mâine vor discuta cerinţe protestatarilor - organizarea alegerilor anticipate - şi vor veni cu un răspuns.

image

Liderii protestatarilor de la Chişinău FOTO Alexandru Tarlev

„Există două căi de a declanşa alegeri anticipate: fie prin votul majorităţii parlamentarilor, inclusiv socialiştii pot veni în Parlament să voteze pentru anularea hotărârii Parlamentului de învestire a guvernului, fie prin decizia Curţii Consitutţionale”, a precizat Dodon.

UPDATE 15:55 Liderii Platformei Demnitate şi Adevăr, Partidului Socialiştilor şi Partidului Nostru au intrat la consultări cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. La întrevedere mai sunt prezenţi deputaţii Lilian Carp (PL) şi Dumitru Diacov (PD).

Presa a avut acces doar pentru imagini protocolare. La începutul discuţiilor, liderul socialiştilor i-a spus lui Candu că protestatarii isnistă asupra organizării alegerilor anticipate, aceasta fiind unica cerinţă a lor. Totodată, Dodon a menţionat că, în opinia lui, miercuri, guvernul a fost învestit incorect. De asemenea, socialiştii au vrut să afle un răspuns la întrebarea de ce Partidul Democrat vrea să organizeze un protest în centrul Capitalei mâine. „Care e necesitatea acestuia?”, a întrebat liderul PSRM.

UPDATE 15:20 Protestatarii din Chişinău în frunte cu liderii PSRM, PN şi PDA au ajuns la sediul Curţii Constituţionale şi cer ca instituţia să se reunească urgent într-o şedinţă şi să anuleze voturile deputaţilor din Parlament acordate Guvernului Filip, ieri, 20 ianuarie. „Protestele vor continua şi noi nu vom ceda. Plahotniuc nu are în noi un Filat pe care să-l şantajeze”, a spus Andrei Năstase. Manifestanţii vor anularea decretului de învestire a lui Pavel Filip în funcţia de prim-ministru.

UPDATE 15:19 Noul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip, a transmis presei o declaraţie în care anunţă că urmăreşte cu atenţie protestele din Capitală şi cheamă oamenii să nu se lase manipulaţi.

Proteste la Chişinău. Declaraţia lui Pavel Filip în a doua zi de la învestire: „Ceea ce s-a întâmplat este inadmisibil”

UPDATE 14:35 Centrul media „Rossia Segodnea” organizează acum o videoconferinţă la care participă fostul politician, Iurie Roşca alături de experţii din Rusia, Iuri Nagherneak şi Vladimir Bruter, pentru a discuta despre protestele de la Chişinău.

Iurie Roşca informează experţii ruşi despre evenimentele de la Chişinău. Un centru media rusesc organizează o videoconferinţă

UPDATE 14:31 Protestatarii din Chişinău, în frunte cu liderii PSRM, PN şi PDA, se îndreaptă în aceste momente spre sediul Curţii Constituţionale. Acolo, deputaţii socialişti urmează să depună o sesizare cu privire la contestarea procedurii de învestire a Guvernului Filip şi decretului lui Nicolae Timofti de numire a acestuia.

UPDATE 14:20 Noul ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, în prezenţa şefilor Procuraturii, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Serviciului Protecţie şi Pază de Stat, a avut o discuţie cu reprezentanţii protestatarilor. Potrivit Sputnik.md, şeful MAI, Alexandru Jizdan, a avut joi, 21 ianuarie, o întrevedere cu deputaţii PSRM, precum şi cu organizatorii protestelor care se desfăşoară în Chişinău.

UPDATE 14:10 Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în faţa mulţimii adunate în faţa companiei Moldtelecom că dacă protestele vor continua autorităţile vor ceda. „Credeţi-mă, până la sfârşitul săptămânii viitoare Parlamentul va fi dizolvat. Afară!”, a scandat acesta.

UPDATE 13:45 Protestatarii ghidaţi de liderii PDA au ajuns în faţa Moldtelecom. Aceştia scandează „Jurnal înapoi”. Precizăm că ieri, emisia postului de televiziune Jurnal TV a fost sistată în reţeaua Moldtelecom. Reprezentanţii companiei de telefonie au anunţat că ar fi fost vorba de un atac al hackerilor.

image

Liderii protestatarilor de la Chişinău FOTO Alexandru Tarlev

Mai târziu, mulţimii s-au alăturat şi liderii PSRM şi PN, Igor Dodon şi Renato Usatîi.

UPDATE 13:10 Inga Grigoriu, reprezentanta PDA, a declarat pentru Adevărul Moldova că protestele vor continua până la obţinerea dezideratului principal: organizarea alegerilor anticipate. Aceasta a precizat că reprezentanţii platformei cheamă în fiecare zi oamenii la proteste pentru a manifesta paşnic. Potrivit lui Grigoriu, cele trei forţe care organizează manifestaţiile antiguvernamentale - PDA, PSRM şi PN - şi-au unit eforturile pentru a-şi atinge scopul. După ce vor obţine ceea ce doresc, aceştia vor activa pe cont propriu.

Inga Grigoriu a confirmat că în timpul manifestaţiilor de miercuri au fost mai mulţi provocatori, iar de acţiunile violente şi spargerea clădirii Parlamentului liderii PDA nu sunt responsabili. „Intenţia a fost a poporului”, a precizat aceasta.

Femeile din politică atacate de protestatari povestesc despre clipele de groază prin care au trecut

image

Renato Usatîi, liderul Partidul Nostru FOTO Alexandru Tarlev

UPDATE 13:00 În faţa Parlamentului protestatarii par divizaţi în două tabere: una - condusă de Platforma Demnitate şi Adevăr, iar alta - de socialişti şi Partidul Nostru. Recent, în faţa mulţimii şi-a făcut apariţia şi liderul PSRM, Igor Dodon. Iar liderul PN, Renato Usatîi, a declarat că protestele vor continua în mod paşnic. Acesta a făcut apel ca oamenii să nu-i atace pe poliţişti şi nici pe politicieni, făcând referire la atacul asupra liderului liberalilor, Mihai Ghimpu. „Nouă tuturor nu ne place de ei, dar omul e bătrân, nu trebuie să procedăm aşa”, a spus Usatîi.

UPDATE 12:40 Pavel Filip a dat primele indicaţii ca premier. Totodată, spicherul Andrian Candu cheamă liderii protestatarilor la discuţii. Întâlnirea urmează să aibă loc la ora 15:00.

Primele indicaţii ale lui Pavel Filip ca premier. Andrian Candu cheamă liderii protestatarilor la discuţii

UPDATE 12:30 Protestatarii au format o coloană în fruntea căreia se găsesc Renato Usatîi (Partidul Nostru) şi Vasile Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr). Coloana pornit în marş în jurul clădirii Parlamentului şi s-a deplasat spre clădirea Guvernului. Vasile Năstase a declarat pentru jurnalişti că protestatarii nu intenţionează să forţeze intrarea în clădirea Parlamentului, ci doar să manfesteze paşnic.

image

Andrei Năstase, în faţa protestatarilor FOTO Adevărul Moldova

UPDATE 12:20 În faţa intrării principale a Parlamentului au fost aduse mai multe coroane mortuare care poartă următoarele inscripţii: ”Cu mare bucurie-n suflet de la popor!”, ”Blestemaţi să fiţi din neam în neam!”, ” Vă spunem adio de la popor!”. Protestatarii trec prin faţa coroanelor mortuare ca la un priveghi.

Anatolie Caraman: Urmează apogeul protestelor şi există riscul repetării scenariului 7 aprilie

UPDATE 12:15 Protestatarii ajunşi la Parlament s-au împărţit în două grupări: o parte s-a îndreptat către intrarea din spate, cea care a fost forţată în seara de miercuri, cei mai mulţi protestatari au rămas în faţa intrării oficiale.

UPDATE 12:10 Gheorghe, 50 de ani, din Cricova: ”Am venit să lupt împotriva lui Plahotniuc. Vom obţine demnitatea noastră prin proteste paşnice şi sper că guvernarea va ţine cont de noi”.

Nadejda, 63 de ani, din Vadul lui Vodă: ”Noi suntem ultima speranţă, cei cre am venit aici. Nu mai sperăm nimic de la UE, SUA sau România. Nepoţii mei sunt împrăştiaţi în toată Europa şi vreau să-i văd de mai multe ori, nu doar o dată pe an.”

Valeriu Munteanu, despre protestele de la Chişinău: A fost o tentativă de lovitură de stat regizată de Kremlin

UPDATE 12:00 Scuarul din faţa Parlamentului de la Chişinău este neîncăpător pentru miile de persoane adunate a doua zi de la învestirea Guvernului Filip pentru a protesta împotriva autorităţilor şi a cere alegeri anticipate. Aceştia scandează în continuu „Jos Mafia!” şi „Jos Hoţii!”. Oamenii ne-au spus că protestele de astăzi vor fi „paşnice, la fel cum au fost ieri”.

UPDATE 11:50 Protestatarii PDA au pornit în marş spre clădirea Parlamentului strigând ”Jos Mafia!” şi ”Noi suntem poporul!”. Coloana numără aproximativ 3000 de persoane şi conform Ingăi Grigoriu, membră în consiliul de conducere al PDA, protestatarii din faţa Guvernului urmează să se unească cu forţele lui Renato Usatîi şi Igor Dodon care se găsesc în faţa legislativului. Majoritatea protestatarilor PDA sunt din Chişinău, dar li s-au alăturat şi persoane sosite în această dimineaţă din raioanele Soroca, Orhei, Ialoveni şi Ungheni.

Procuratura a deschis dosar penal pentru violenţele de la Parlamentul Republicii Moldova

UPDATE 11:15 În faţa Guvernului din Chişinău Platforma Demnitate şi Adevăr a mobilizat circa 2000 de persoane care ascultă discursuri mobilizatoare susţinute de conducătorii mişcării. Liderul PDA Vasile Năstase a declarat că tulburările de miercuri seară de la sediul Parlamentului au fost comise de provocatori mobilizaţi la hotelul Codru. Referitor la alianţa Platformei Demnitate şi Adevăr cu Renato Usatîi şi Igor Dodon, Vasile Năstase a precizat că PDA ”a făcut alianţă cu poporul” şi că susţinătorii lui Usatîi şi Dodon sunt aşteptaţi la protestele PDA.

Proteste la Chişinău. Demisie la Preşedinţia Republicii Moldova

Clădirea Guvernului este înconjurată de un cordon de poliţişti.

Acţiunea de protest a Platformei Demnitate şi Adevăr Video: Privesc.eu

Acţiunea de protest a PSRM şi PN Video: Privesc.eu

UPDATE 10:00 Susţinătorii Platformei Demnitate şi Adevăr s-au adunat în număr de circa 50 de persoane în tabăra de corturi din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Un număr sensibil egal de protestatari se găseau şi în taberele organizate de Renato Usatîi şi Igor Dodon în faţa Parlamentului. Organizatorii protestelor intenţionează să se deplaseze din nou la clădirea Parlamentului. Sediul Guvernului şi cel al legislativului erau înconjurate în această dimineaţă de cordoane de poliţişti dotaţi cu căşti, scuturi şi bastoane de cauciuc.

Reacţia Ambasadei SUA la protestele din Chişinău: Autorităţile să se întâlnească imediat cu protestatarii

Uniunea Europeană solicită calm şi reţinere de la politicienii de la Chişinău

România îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova la calm şi susţine că Guvernul Filip trebuie învestit oficial

Ce scriu Associated Press, Russia Today şi BBC despre învestirea Guvernului Filip şi protestele de la Chişinău

Proteste la Chişinău

Clădirea Parlamentului Republicii Moldova a fost luată cu asalt ieri seară de protestatarii Platformei Demnitate şi Adevăr cărora li s-au alăturat susţinătorii pro-ruşi ai lui Renato Usatâi şi Igor Dodon. Manifestanţii au venit la Parlament să împiedice votarea noului Guvern condus de Pavel Filip, susţinând că este vorba de un executive controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Protestatarii au reuşit să intre la parterul clădirii, însă spiritele s-au calmat după ce a fost amânată ceremonia de depunere a jurământului noului Guvern. Poliţia a evacuate protestatarii din clădirea legislativului, iar la miezul nopţii Guvernul Pavel FIlip a depus jurământul în faţa preşedintelui Nicolae Timofti sub paza unui impresionant dispozitiv de poliţişti.

Ce s-a întâmplat miercuri la Chişinău: Guvern votat rapid, Parlament luat cu asalt de protestatari, jurământ depus în secret

Ce vor liderii protestelor de la Chişinău

Oamenii trebuie să protesteze, dar în pod paşnic, susţin liderii partidelor protestatare, care au făcut declaraţii în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Renato Usatîi, preşedintele PPPN califică protestul din faţa Parlamentului drept o „reacţie a oamenilor care au fost amăgiţi încă o dată”.„ Pavel Filip, dacă ar fi onest, ar ieşi în faţa mulţimii, şi-ar cere iertare şi ar renunţa la mandat. M-a telefonat James Pettit (ambasadorul SUA la Chişinău n.r.) şi m-a invitat la o discuţie cu Andrian Candu. Nu ştiu dacă mă voi duce”, a adăugat politicianul.

Liderul PSRM, Igor Dodon, i-a îndemnat pe protestatari la calm. „Ceia ce se întâmplă, era previzibil. Nu trebuia să se procedeze aşa. Trebuie să ieşim să protestăm paşnic până când vom obţine alegeri anticipate. Să ne unim, indiferent de culoarea politică, iar în perioada electorală să înceapă o luptă politică civilizată. Sper că vor veni şi mai mulţi oameni să protesteze. Am fost telefonat de Andrian Candu, care mi-a propus să ne vedem joi dimineaţă şi să discutăm. Nu voi discuta decât despre demisia Parlamentului şi alegeri anticipate ”, a spus fruntaşul socialist.

Igor Grosu, unul din membrii grupului de iniţiativă a formaţiunii politice iniţiat de Maia Sandu, consideră că oamenii au fost provocaţi de comportamentul parlamentarilor. „Este inadmisibil cum au procedat ei. Nu se ştie ce va urma, dacă se continuă în această manieră.”

Andrei Năstase, liderul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr şi al partidului cu acelaşi nume, i-a învinuit pe parlamentari de cele ce se întâmplă. „Se întâmplă lucruri grave. Poliţiştii au năvălit peste mulţime. Protestam paşnic şi au dat buzna peste noi. Ministerul de Interne va trebui să ofere explicaţii. Îndemn oamenii să protesteze paşnic până va cădea guvernarea oligarhică”, a spus Năstase.

  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite