Nicu Popescu: Moldova este un stat calm într-o regiune geopolitică complicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu, şeful diplomaţiei moldoveneşti.
Nicu Popescu, şeful diplomaţiei moldoveneşti.

Republica Moldova se află într-o regiune geopolitică „foarte complicată”. „Dacă ne uităm la întreaga vecinătate estică a Uniunii Europene, la celelalte state din Parteneriatul Estic, vom vedea că, practic, toţi partenerii noştri din această regiune trec prin situaţii de criză.

Este vorba de crize acute. Republica Moldova trece şi ea prin situaţii complicate, dar situaţia din ţara noastră rămâne mai calmă decât situaţia din oricare alt stat al Parteneriatului Estic”, a declarat viceprim-ministrul Nicu Popescu în cadrul unei conferinţe de presă, citat de IPN. 

În acest context, una din mizele şi unul din obiectivele principale ale politicii externe la această etapă este „să păstrăm acest calm din jurul ţării noastre şi calmul relativ din interiorul ţării”, a menţionat şeful diplomaţiei moldoveneşti.

Nicu Popescu a admis că în Republica Moldova există situaţii dificile, dar în comparaţie cu crizele militare din estul Ucrainei şi din Caucazul de Sud, la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan, sau în comparaţie cu criza migraţională de la graniţa dintre Belarus şi Polonia, la această etapă, se poate vorbi de un mediu de securitate relativ calm în jurul statului moldovenesc. Una din mizele principale ale politicii externe moldoveneşti este păstrarea liniştii care să permită Republicii Moldova avansarea în procesul de reforme, în combaterea corupţiei, în fortificarea instituţiilor statului. „Dorinţa noastră este să o facem printr-o politică externă activă, foarte fermă în apărarea intereselor naţionale, dar în acelaşi timp – o politică calmă, care mizează pe dialog ca principal instrument de promovare a intereselor noastre. Şi iată prin această prismă încercăm să gestionăm relaţiile noastre cu partenerii noştri”, a precizat şeful diplomaţiei moldoveneşti.

O primă prioritate strategică pentru politica externă a Republicii Moldova este integrarea europeană. În acest sens, actuala guvernare a reuşit să deblocheze situaţia în care s-a aflat ţara, respectiv, să impulsioneze mai multe procese legate de apropierea statului moldovenesc de UE. În acest context se înscrie şi dialogul destul de intens cu România.

„Avem proiecte comune foarte ambiţioase de interconectare a infrastructurii de transport, energetice, care ar veni să consolideze relaţia de parteneriat strategic”, a menţionat Nicu Popescu.

Diplomaţia moldovenească fructifică şi dialogul cu Ucraina, care este unul dinamic şi pozitiv şi care vizează mai multe proiecte comune, oportunităţi de dezvoltare a infrastructurii comune.

În ceea ce priveşte relaţia cu Federaţia Rusă, ea se desfăşoară prin intermediul unui dialog calm, pragmatic, respectuos, prin care Republica Moldova îşi promovează interesele. Nicu Popescu a precizat că în dialogul cu Rusia diplomaţia moldovenească foloseşte „o metodologie fermă, dar calmă”.

Nu în ultimul rând, Chişinăul are „un dialog foarte intens” cu partenerul strategic SUA.

„Ne dorim implementarea unei diplomaţii a rezultatelor concrete. Ne dorim ca diplomaţia să aducă beneficii concrete cetăţenilor. Prin această prismă avem mai multe iniţiative – să liberalizăm roamingul cu vecinii noştri, cu România, Ucraina, cu statele membre ale UE, cu Turcia. Încercăm să obţinem recunoaşterea automată a permiselor noastre de conducere”, a specificat Nicu Popescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite