Nicolae Timofti: Sunt forţe care nu doresc ca Moldova să se integreze în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful de stat a calificat pretenţiile liderilor găgăuzi de a-şi obţine independenţa drept acţiuni de destabilizare a situaţiei politice din ţară şi provocări artificiale menite să împiedice procesul de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană.

Preşedintele Nicolae Timofti a făcut ieri un apel public la calm în legătură cu animozităţile din UTA Găgăuzia. Şeful de stat a precizat că autonomia de care dispun găgăuzii este suficientă pentru a beneficia de toate drepturile naţionale şi internaţionale, calificând declaraţiile liderilor găgăuzi drept acţiune de destabilizare a situaţiei politice din ţară.

„Găgăuzii sunt parte componentă a poporului Republicii Moldova. Am trait sute de ani împreună. Consider că sunt nişte provocări întreprinse artificial, iar temei pentru astfel de acţiuni nu există. Sunt forţe care nu doresc ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană. Deoarece suntem aproape de a semna Acordul de Asociere cu UE, apar asemenea provocări din partea forţelor care nu doresc binele Republicii Moldova“, a declarat Timofti.

Totodată şeful de stat a dezminţit afirmaţiile episcopului Marchel de Bălţi şi Făleşti, care a spus că preşedintele s-ar fi pronunţat împotriva Patriarhului Kiril al Rusiei în Moldova. 

„Este un mare păcat ca din gura unui reprezentant al Bisericii să iasă minciuni. Nu am declarat niciodată aşa ceva. Dimpotriva, atunci când am făcut cunoştinţă cu programul vizitei Patriarhului Rusiei în Republica Moldova şi am văzut că este preconizată o întrevedere între preşedintele ţării şi Patriarhul Rusiei, am acceptat cu plăcere“, a mai spus preşedintele Timofti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite