Timofti s-a consultat cu fracţiunile parlamentare. PLDM a amânat discuţiile. PSRM vrea alegeri anticipate, iar PCRM - un guvern profesionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a consultat astăzi, 9 noiembrie, cu fracţiunile parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru. Liberal-democraţii şi socialiştii nu au venit la întrevedere. Primii au amânat discuţiile, iar PSRM vrea alegeri anticipate. PD şi PL vor continua astăzi negocierile privind crearea noii majorităţi parlamentare.

UPDATE 15:40 Artur Reşetnicov, PCRM: Timofti a fost de fiecare dată de partea celor care au guvernat ţara până acum. Noi i-am transmis să nu divizeze cetăţenii. Am propus identificarea unui guvern care să facă faţă problemelor. Rolul preşedintelui este de a identifica un guvern profesionist care să lucreze în interesele Republicii Moldova.

UPDATE 13:35 Liderul PD, Marian Lupu, a declarat că i-a propus preşedintelui Nicolae Timofti două soluţii de soluţionare a crizei. Primul constă în aceea ca până vineri să fie creat un proiect de acord politic şi program al viitoarei coaliţii de guvernare, „fiind o derivată a Acordului de Asociere”. „La fel, propunem deputaţilor în mod individual să vină să semneze aceste angajamente aşa încât să formăm o majoritate de 51 de voturi”, a precizat Lupu.

Al doilea obiectiv, potrivit liderului PD, ar fi propunerea unei candidaturi pentru funcţia de prim-ministru pe parcursul săptămânii viitoare.

Marian Lupu a confirmat că PD, PL şi „grupul Leancă vor avea în această seară o nouă rundă de discuţii. El a spus că anumiţi deputaţi liberal-democraţi „împărtăşesc ideea de viitor proeuropean al Republicii Moldova”.

UPDATE 12:50 Deputaţii liberali au ieşit de la consultări. Liderul PL, Mihai Ghimpu, le-a spus jurnaliştilor că a discutat cu şeful statului despre necesitatea creării unei majorităţi parlamentare, fără de care nu poate fi învestit un guvern. Acesta a spus că în cadrul întrevederii nu s-a discutat despre candidaturi. Ghimpu a precizat că partidele proeuropene din Parlament - PLDM, PD, PL şi deputaţii din „grupul Leancă” „trebuie să lase supărările şi să creeze această majoritate”. „Ce-a fost a fost. Alternativă nu există”, a spus liderul liberalilor

Mihai Ghimpu a mai menţionat că în această seară invită colegii proeuropeni la negocieri.

UPDATE 11:10 Socialiştii anunţă printr-un comunicat de presă că nu va participa la consultările cu Preşedintele Republicii Moldova.

Totodată, fracţiunea parlamentară a PSRM precizează că nu va înainta candidatul său la funcţia de şef al guvernului şi nu va participa la crearea noului executiv.

Socialiştii subliniază că îşi doresc alegeri parlamentare anticipate, pe care le consderă „unica soluţie de depăşire a crizei în care se află Moldova”.

UPDATE 10:50 Preşedinţia anunţă că modificat graficul întrevederilor cu fracţiunile parlamentare. Decizia a fost luată după ce liberal-democraţii au solicitat reprogramarea consultărilor cu şeful statului pentru o altă zi.

Întrevederile cu celelalte fracţiuni vor avea loc în timpul stabilit anterior. Doar că primii deputaţi cu care se va îtâlni Timofti vor fi cei din fracţiunea PL (ora 11:45).

-----

Consultările vor avea loc la Reşedinţa de Stat. Timofti se va întâlni mai întâi cu Partidul Liberal Democrat (PLDM), la ora 11:00. După 45 de minute, şeful statului va discuta cu reprezentanţii Partidului Democrat (PD). La ora 12.30, întrevederea va continua în compania liderilor Partidului Liberal (PL). Nicolae Timofti se va întâlni şi cu fracţiunile Partidului Comuniştilor (PCRM), la ora 15:00, şi cu cea a Partidului Socialiştilor (PSRM) - ora 15:45.

Preşedintele Timofti le-a cerut liderilor de partid să găsească consensul necesar formării unui guvern proeuropean, conform voinţei majoritare a cetăţenilor exprimate la alegerile parlamentare din decembrie 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite