Nicolae Negru: Este cumva Krasnoselskii omologul lui Dodon?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cumva Krasnoselski omologul lui Dodon, şef al vreunui stat? Este întrebarea pe care şi-o pune comentatorul politic Nicolae Negru, într-un articol de opinie pe care îl intitulează: „Întâlnire „de vârf” între două marionete”. Autorul vine şi cu un răspuns. „Da, este, dacă e să descifrăm „fineţurile” din comunicatul de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova”, subliniază comentatorul, citat de IPN.

Nicolae Negru notează că Tiraspolul, mai puţin sensibil la interpretările Chişinăului, spune lucrurilor pe nume: la Tighina/Bender pe 4 ianuarie a avut loc întâlnirea „prezidenţilor” Pridnestroviei şi Republicii Moldova. Şi presa rusă a trâmbiţat despre „întâlnirea istorică a preşedinţilor” sus-numitelor „ţări”, menţionează comentatorul.

Cât despre declaraţia lui Igor Dodon că întâlnirea a avut loc „la nivel de conducere de vârf” după opt ani, Nicolae Negru spune că lauda lui Igor Dodon nici măcar nu e corectă din punct de vedere cronologic. Ultima întâlnire a lui Vladimir Voronin cu liderul separatist Igor Smirnov a avut loc, în prezenţa preşedintelui rus de atunci, Dmitri Medvedev, nu în 2008, ci pe 18 martie 2009, la Barviha.

De asemenea, comentatorul se întreabă dacă întâlnirile lui Vlad Filat cu Igor Smirnov pe stadionul „Sheriff” din Tiraspol, ale lui Iurie Leancă cu Evghenii Şevciuk, în Germania erau de „nivel înalt”. „Sau nivelul premierului Republicii Moldova nu e suficient de prestigios pentru un cogeamite „prezident” al unei „republici” care, cel puţin oficial, este parte a teritoriului Republicii Moldova?”, spune Nicolae Negru.

Potrivit comentatorului, Igor Dodon promite că „în viitorul cel mai apropiat” va avea loc o altă „întâlnire la nivel înalt”, în cadrul căreia se vor discuta „un set de soluţii” pentru chestiunile discutate miercurea trecută. „Ascunzându-se în spatele grijii false faţă de cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, el încearcă din răsputeri să realizeze planul Rusiei de a obţine, în prima etapă, concesii care le-ar oferi transnistrenilor beneficiile şi confortul unui stat recunoscut, fără ca ei să accepte cetăţenia Republicii Moldova. E vorba, în primul rând de plăcuţele auto fără însemnele Republicii Moldova şi dreptul de a circula cu ele în Europa, recunoaşterea diplomelor de studii, un prefix propriu pentru convorbirile telefonice internaţionale şi alte lucruri care le produc incomodităţi separatiştilor”, mai spune Nicolae Negru.

În opinia comentatorului, dacă se obţine recunoaşterea de facto a statului separatist, mai rămâne doar un pas până la federalizarea Republicii Moldova. Astfel, o situaţie perdantă se transformă în una câştigătoare pentru Rusia: ea dă jos povara întreţinerii regiunii transnistrene, punând-o pe umerii firavi ai Republicii Moldova şi, implicit, ai României, ai Occidentului în general, recăpătându-şi în schimb pârghia de influenţă asupra politicii interne şi externe a Chişinăului, spune autorul.

Comentatorul menţionează că acum Igor Dodon îşi asumă rolul de „cal troian al Rusiei în cetatea Chişinăului”. Întâlnirile sale cu Krasnoselski sunt „ale unor marionete care diferă prin faptul că liderul de la Tiraspol se comportă mai demn, ca un „prezident” adevărat, în timp ce preşedintele Republicii Moldova se umileşte, terfelindu-şi funcţia, dar şi suveranitatea şi independenţa ale căror garant ar trebui să fie”, subliniază autorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite