Nicolae Eşanu: Parlamentul nu va putea fi dizolvat dacă preşedintele ţării nu va desemna un candidat la funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul viceministru al Justiţiei Nicolae Eşanu susţine că Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă preşedintele Maia Sandu nu va desemna un candidat la funcţia de premier, aşa cum afirmă reprezentanţii PAS, care consideră că în situaţia în care şeful statului nu va desemna un candidat timp de trei luni de zile, atunci există temei de dizolvare a Parlamentului.

„Situaţia este diametral opusă - dacă nu se face nominalizarea candidatului, Parlamentul nu va putea fi dizolvat în baza acestui temei. Căci, conform Constitutiţiei, Parlamentul poate fi sancţionat cu dizolvarea, doar în cazul în care nu a acceptat solicitarea de a acorda votul de încredere Guvernului. Norma este clară ca lumina zilei şi prevede în mod expres o sancţiune pentru inacţiunea Parlamentului, în cazul în care i se cere sa acţioneze. A spune că Parlamentul poate fi sancţionat cu dizolvare, pentru că nu a acceptat votul de încredere, în situaţia în care nici nu s-a cerut votul de încredere, este o aberaţie, pe care n-o văd doar cei care nu cunosc regulile elementare ale logicii. Sau cei care sunt rău intenţionaţi”, a scris Nicolae Eşanu pe Facebook. 

Amintim că, potrivit hotărârii Curţii Constituţionale din 6 august 2020, preşedintele ţării este obligat să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă nu există o majoritate parlamentară: „În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este OBLIGAT ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”.

Deşi se împlinesc trei săptămâni de la demisia Guvernului, Maia Sandu nu doar că nu a desemnat un candidat la funcţia de premier, dar nici nu a anunţat când intenţionează să facă acest lucru.  

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune deschis că preşedintele Maia Sandu încă nu a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru deoarece acel candidat ar putea primi votul de încredere al Parlamentului, prin urmare Parlamentul nu va mai putea fi dizolvat şi, respectiv, nu se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, aşa cum a promis Maia Sandu în campania electorală.

Reprezentanţii PAS insistă pe ideea că Maia Sandu are dreptul să nu desemneze un candidat la funcţia de premier, iar în aşa fel vor fi provocate alegeri parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite