Natalia Gavriliţa, la întâlnirea cu Josep Borrell: După ani de eşecuri, Moldova are acum o oportunitate unică de a se reconstrui şi de a se curăţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Premierul Natalia Gavriliţa a declarat, în cadrul întrevederii cu vicepreledintele Comisiei Europene, Josep Borrell, că „după ani de eşecuri şi evoluţii îngrijorătoare în democraţia noastră, în sistemul nostru de justiţie şi după mai multe valuri devastatoare de corupţie, ţara mea are acum o oportunitate unică de a se reconstrui şi de a se curăţa.”

„Sunt aici pentru a relansa dialogul dintre ţara mea şi Uniunea Europeană. Parteneriatul nostru este unul puternic, dar cred că este loc pentru o cooperare şi mai profundă şi pentru legături politice, economice şi sectoriale mai puternice. Sunt convinsă că acest parteneriat este cheia prosperităţii ţării noastre şi sper că vom continua să consolidăm cooperarea”, a spus Gavriliţa. 

Cei doi oficiali au discutat agenda reformelor în care este angajată Republica Moldova. 

Premierul moldovean a precizat că, în lunile următoare, Chişinăul se va concentra asupra:

- continuării reformei sistemului de justiţie şi a luptei împotriva corupţiei;

- gestionarea pandemiei COVID-19;

- promovarea redresării economice şi a condiţiilor pentru creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă

- consolidarea instituţiilor statului şi rezilienţa ţării.

„Mă bucur foarte mult că UE sprijină Moldova pe fiecare dintre aceste priorităţi. Cu referire la reforma justiţiei, ţin să menţionez că suntem în contact strâns cu UE şi Consiliul Europei şi aşteptăm cu nerăbdare să ne actualizăm dialogul în acest domeniu. Mă voi întâlni cu comisarul european pentru justiţie,  Didier Reynders, pentru a discuta despre planurile concrete pentru reforma justiţiei. Aceasta este o prioritate absolută pentru ţara noastră. Ceea ce ţine de gestionarea pandemiei de COVID 19, suntem recunoscători UE şi statelor sale membre pentru sprijinul în furnizarea de echipamente medicale, vaccinuri şi alte materiale necesare pentru susţinerea sistemului nostru de sănătate în ultimele luni. Multe vieţi au fost salvate datorită acestui sprijin, iar cetăţenii moldoveni sunt extrem de recunoscători pentru aceasta”, a spus Gavriliţa.

Premierul a accentuat că Guvernul se va concentra în continuare „pe buna guvernare, pe consolidarea capacităţii noastre instituţionale, dar şi pe securitate şi rezilienţă.” 

„Mă bucur că există deschidere din partea UE pentru a actualiza dialogul de securitate şi cooperarea cu Republica Moldova. Combaterea ameninţărilor hibride, îmbunătăţirea securităţii cibernetice, reformarea instituţiilor cheie din sectorul securităţii, discutarea altor probleme regionale urgente ar trebui să fie pe agenda acestui dialog”, a adăugat şefa Guvernului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite