Natalia Gavriliţa: Gazprom este o companie mare, serioasă, plăţile puteau fi amânate

Natalia Gavriliţa: Gazprom este o companie mare, serioasă, plăţile puteau fi amânate

Guvernul de la Chişinău califică drept un gest de neprietenie scrisoarea ultimativă a Gazpromului, prin care concernul rus a anunţat că sistează livrarea gazului dacă banii nu ajung în Rusia până la 21 ianuarie, ora 9.00. Gavriliţa spune că chiar şi în relaţiile comerciale poate exista mai multă bunăvoinţă, însă Gazprom n-a dat dovadă de deschidere, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premierul spune că Moldovagaz a transferat valoarea integrală a gazului consumat în decembrie şi 50% din avansul pentru ianuarie, iar acest lucru înseamnă că, deocamdată, motive de îngrijorare nu sunt. Premierul Natalia Gavriliţa spune că instituirea stării de urgenţă şi transferarea banilor către Moldovagaz era o soluţie pentru a preveni sistarea livrării gazului în plină iarnă, în condiţiile în care Gazprom a expediat Chişinăului o scrisoare ultimativă prin care ameninţa guvernarea cu riscul închiderii robinetului. „Gazprom este o companie mare, serioasă, aceste 25 de milioane de dolari puteau fi amânate pentru 10 zile, o lună. În opinia noastră se puteau găsi soluţii comerciale, cu un pic de deschidere. Percepem asta ca pe un gest neprietenos, cel puţin această scrisoare pe care am primit-o spunea foarte clar că dacă până la data de 20 nu sunt efectuate plăţile, la data de 21, ora 9 dimineaţa sunt sistate livrările. Este o scrisoare neprietenoasă, în contextul în care am îndeplinit înţelegerile din protocol, am compensat pentru cetăţeni o parte semnificativă din tarif”, a spus Natalia Gavriliţa, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV. Natalia Gavriliţa nu exclude posibilitatea majorării tarifelor la gazele naturale, în contextul în care preţul de achiziţie se menţine ridicat. Prim-ministrul dă asigurări că Guvernul pregăteşte un nou pachet de compensaţii pentru cetăţeni, astfel încât povara facturilor majorate să nu fie resimţită foarte dur de oameni. „Felul în care a fost gândit mecanismul de compensare este bazat pe proporţie, dacă tariful creşte, imediat creşte şi valoarea compensaţiei. Avem câteva scenarii şi vom acţiona în funcţie de cu cât va fi majorat tariful. Trebuie întâi să vedem cât cere Moldovagaz, cât acceptă ANRE şi vom veni cu compensaţii adiţionale. Vom face totul ca cetăţenii să nu simtă o nouă creştere de tarif ”, a spus Natalia Gavriliţa. Ieri, Moldovagaz  a transferat către Gazprom plata integrală pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie. Valoarea transferului a constituit 34,3 milioane de dolari SUA, aceasta fiind tranşa finală din cele 63 milioane de dolari necesare pentru gazul consumat în decembrie şi 50% din preţul gazului consumat în ianuarie. Transferul banilor către Gazprom a fost posibil graţie alocării din partea Guvernului a 469 milioane lei ca avans pentru compensaţiile la gazele naturale şi amânării plăţilor TVA la bugetul de stat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările