Natalia Gavriliţa, despre situaţia gazelor: Lucrăm la măsuri de protecţie a populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavrilita

Premierul Natalia Gavriliţa spune că se negociază prelungirea pentru o perioadă mai lungă a contractului de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova. Compania rusească Gazprom nu va dori să menţină acelaşi preţ la gaze şi, în aceste condiţii, se lucrează în privinţa mai multor măsuri pentru populaţie, transmite IPN.

Solicitată de presă să comenteze situaţia privind furnizarea gazelor, şefa executivului a menţionat că pe plan internaţional se atestă o anomalie, iar în ultimele două zile în ţările europene preţurile la gaze au înregistrat o creştere de 60%. „Înţelegem că Gazprom-ul nu va dori să menţină acelaşi preţ pentru Moldova şi aici Guvernul gestionează situaţia astfel încât consumatorii să aibă acces la gaze naturale şi să nu simtă pe pilea proprie creşterea preţurilor”, a declarat premierul.

Natalia Gavriliţa a precizat că aceasta înseamnă că autorităţile discută cu Moldovagaz, cu Gazprom şi că lucrează la programe de protecţie socială pentru a atenua această creştere excepţională din acest an.

Într-un comentariu publicat pe pagina web, Moldovagaz a chemat consumatorii să reducă consumul de gaze, inclusiv să treacă la combustibili alternativi acolo unde se poate. Agentul economic precizează că, începând cu luna octombrie, au fost contractaţi 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale sau 67% din 80 de milioane de metri cubi necesari pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Astfel, din 1 octombrie, consumul zilnic efectiv de gaze naturale din ţară a început să depăşească volumul furnizat de Gazprom. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale din Republica Moldova, lucru care duce la scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor Moldovatransgaz SRL. Moldovagaz mai scrie că negociază cu Gazprom creşterea volumului de furnizare de gaze, pentru a asigura parametrii de calitate necesari ai gazului furnizat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite