Năstase: Dacă ordinul de majorare a tarifelor pentru transportul interurban de pasageri nu va fi anulat, vom cere demisia ministrului Economiei

Năstase: Dacă
 ordinul de majorare a tarifelor pentru transportul interurban de 
pasageri nu va fi anulat, vom cere demisia ministrului Economiei

Liderul PPDA, Andrei Năstase, susţine că formaţiunea sa va depune o moţiune de cenzură împotriva ministrului Economiei, dacă ordinul de majorare a tarifelor pentru transportul interurban de pasageri nu va fi anulat şi nu va exista o abordare complexă a problemei asigurării cetăţenilor cu transport confortabil şi accesibil.

Andrei Năstase a declarat, într-o conferinţă de presă, că „Platforma DA este extrem de îngrijorată în legătură cu ultimele majorări precipitate ale tarifelor pentru transportul interurban de pasageri şi consideră că asemenea operaţiuni de interes major pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova nu pot fi făcute în grabă, fără dezbateri publice şi, mai ales, în preajma sărbătorilor când numărul de cetăţeni care călătoresc în interiorul ţării creşte considerabil”

„În 7 zile ale noului an în adresa deputaţilor fracţiunii DA au parvenit sute de plângeri pe acest subiect. Scumpirea bruscă a biletelor de călătorie cu 25 % a afectat în primul rând cele mai defavorizate pături sociale, precum persoane cu dizabilităţi, studenţi, pensionari. Aceste persoane sunt nevoite să folosească transportul public interurban mai frecvent decât alte categorii ale populaţei. A nu se omite şi faptul că din perspectiva accesului la servicii de sănătate, în condiţiile când multe spitale locale au fost închise, distantele la serviciile spitalicesti raionale cu mult mai lungi implică si costuri mai mari, acum, practic, pentru mulţi cetăţeni, imposibil de achitat”, a afirmat liderul PPDA.

În opinia sa, există riscul ca „toate majorările la plăţile sociale, propuse încă de Guvernul blocului ACUM, în foarte scurt timp să fie diminuate prin multiple scumpiri, operate şi admise de Guvernul controlat de Dodon”. 
 
Platforma DA cere Agenţiei Naţionale de Transport Auto (ANTA) să anuleze de urgenţă  ordinul privind majorarea tarifelor de transport al pasagerilor, iar imediat după anularea ordinului solicită crearea unui grup de lucru cu participarea asociaţiilor transportatorilor, sindicatelor şi reprezentanţilor Guvernului şi Parlamentului, care în termeni proximi să propună modificări la legislaţie, asigurând următoarele: 
  • demonopolizarea domeniului transportului public de pasageri;
  • re-proiectarea rutelor naţionale şi locale în interesul cetăţenilor, eliminarea haosului şi a improvizaţiilor incoerente operate de către patronii de rute;
  • introducerea unui sistem naţional de management în transport şi eliminarea transportului ilicit de pasageri;
  • crearea unui mecanism real de îmbunătăţire a confortului în transport, urmat de creşterea treptată a tarifelor; 
  • introducerea măsurilor de protecţie socială suplimentară, menite să atenueze eventuala scumpire a călătoriilor pentru cele mai social-vulnerabile categorii ale populaţiei.                                                                                                     
Totodată, Platforma DA cere continuarea şi dinamizarea proceselor de demontare completă a tuturor schemelor de corupţie din acest domeniu de importanţă socială majoră, demarate de guvernul blocului ACUM, precum şi elaborarea unui program naţional integrat de mobilitate pentru Republica Moldova, cu modernizarea sistemului de transport al pasagerilor, implementat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: