Nagacevschi, despre decizia CCM: A eşuat teoria populiştilor că Parlamentul poate fi dizolvat dacă Maia Sandu nu înaintează candidatul la funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, a comentat decizia Curţii Constituţionale de a respinge sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului cu votul a 2/3 din deputaţi. Potrivit lui, prin această decizie s-a demonstrat inclusiv faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă Maia Sandu nu va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru.

„Tentativa unor deputaţi de a acoperi abuzul constituţional al preşedintelui privind refuzul de a desemna candidatul pentru funcţia de Prim-ministru prin aşa-zisa sesizare a Curţii Constituţionale pentru a cunoaşte, dacă Parlamentul se poate autodizolva, a eşuat”, a scris Fadei Nagacevschi pe Facebook.

În opinia lui, „a eşuat şi teoria populiştilor că Parlamentul poate fi sancţionat cu dizolvarea chiar dacă Preşedintele nu înaintează candidatul pentru funcţia de Prim-ministru”.

„Interesant ce vor mai inventa pentru a nu-şi executa obligaţia constituţională de desemnare a candidatului pentru funcţia de Prim-ministru”, a spus Nagacevschi. 

Parlamentul Republicii Moldova nu poate fi autodizolvat cu votul a 2/3 din deputaţi pentru că acest lucru nu este prevăzut de Constituţie. Anunţul a fost făcut luni, 18 ianuarie, de către preşedintele Curţii Constituţionale, Domnica Manole, care a specificat că Înalta Curte a respins sesizarea depusă de deputaţii PAS care au solicitat un răspuns dacă Parlamentul se poate autodizolva cu votul a 67 de deputaţi.

Domnica Manole a accentuat că Parlamentul poate fi dizolvat doar în conformitate cu Legea Supremă, adică fie prin eşuarea învestirii în funcţie a unui Guvern, fie prin inactivitatea Parlamentului timp de trei luni. 

Astfel, Domnica Manole a sugerat că intenţia Maiei Sandu de a nu desemna un candidat la funcţia de premier nu va duce la alegeri anticipate.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anunţat că nu a desemnat încă un candidat la funcţia de premier pentru că aşteaptă hotărârea Curţii Constituţionale privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului.

Potrivit hotărârii Curţii Constituţionale din 6 august 2020, preşedintele ţării este obligat să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă nu există o majoritate parlamentară: „În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este OBLIGAT ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”.

Deşi s-au împlinit trei săptămâni de la demisia Guvernului, Maia Sandu nu doar că nu a desemnat un candidat la funcţia de premier, dar nici nu a anunţat când intenţionează să facă acest lucru.  

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune deschis că preşedintele Maia Sandu încă nu a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru deoarece acel candidat ar putea primi votul de încredere al Parlamentului, prin urmare Parlamentul nu va mai putea fi dizolvat şi, respectiv, nu se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, aşa cum a promis Maia Sandu în campania electorală.

Reprezentanţii PAS insistă pe ideea că Maia Sandu are dreptul să nu desemneze un candidat la funcţia de premier, iar în aşa fel vor fi provocate alegeri parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite