Munteanu, despre numirea lui Vladimir Ţurcan şi a Domnicăi Manole la CCM:  PSRM şi ACUM împarte „frăţeşte” câte un magistrat pentru fiecare

Munteanu, despre numirea lui Vladimir Ţurcan şi a Domnicăi Manole la CCM:  PSRM şi ACUM împarte „frăţeşte” câte un magistrat pentru fiecare

Preşedintele Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu, se arată indignat de modul în care au fost numiţi în funcţia de judecător la Curtea Constituţională socialistul Vladimir Ţurcan şi fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a anulat concursul pentru selectarea a doi judecători la CC şi împarte „frăţeşte” câte un magistrat pentru fiecare, deputatul PSRM Vladimir Ţurcan pentru PSRM şi doamna Domnica Manole pentru PPDA (pentru cota PAS a fost numit de la Guvern membrul PAS Nicolae Roşca). Astfel, s-a renunţat foarte repede şi fără explicaţii la noţiuni precum: transparenţă, concurs, meritocraţie...iar "sloganul" arhicunoscut „instituţii capturate” prinde din ce în ce mai mult contur, doar că de această dată va avea alte nuanţe de gri”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că deputatul socialist Vladimir Ţurcan a fost propus la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Parlamentului, alături de fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole. Parlamentul a luat decizia de a înlocui candidatura lui Dumitru Pulbere cu cea a lui Vladimir Ţurcan, după ce deputaţii au realizat că Pulbere nu este eligibil pentru ocuparea funcţiei respective.

Decizia Parlamentului este una surprinzătoare, după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului a selectat, pe 24 iulie, în urma unui concurs, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului. Aceştia sunt ex-ministrul Justiţiei din perioada februarie-iunie 2015, Vladimir Grosu, cel care a deţinut şi funcţia de vicemnistru între 2011-2015, şi fostul viceministru al Justiţiei din perioada 2004-2009, Nicolae Eşanu, care din noiembrie 2017 deţine funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei. 
 

În total, în concurs au fost admişi 16 candidaţi, printre care chiar şi Domnica Manole, care însă nu a trecut concursul.

Ex-premierul Pavel Filip a criticat decizia respectivă a deputaţilor ACUM şi PSRM, subliniind că „Unul nici măcar nu a fost în concurs, cealaltă a picat şi concursul de la Parlament, şi cel de la Guvern (şi a candidat cu nr. 29 pe lista blocului ACUM la alegeri)”.

De menţionat că Domnica Manole a participat activ la mai multe proteste organizate de Blocul ACUM, pe atunci în opoziţie, faţă de diverse acţiuni ale guvernării PDM. Totodată, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea Blocului ACUM, în alegerile din 24 februarie, în circmscripţia Cimişlia, fiind învinsă de democratul Dumitru Diacov. Într-o Notă expediată de ministra Justiţiei, Olesea Stamate, către Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul numirii în funcţie a judecători la CCM din partea CSJ, ministra a îndemnat CSM să ia în calcul poziţia ministerului, că Domnica Manole nu ar trebui să se regăsească în funcţia de judecător la CCM.

Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005, a fost ambasadorul R.Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor.

Amintim că alţi doi candidaţi la funcţia de judecători la Curtea Constituţională, Liuba Şova şi Nicolae Roşca, au fost numiţi în funcţie din partea Guvernului joi, 15 august, în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri, condus de premierul Maia Sandu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: