Moştenirea pe care o lasă urmaşilor actuala guvernare de la Moscova - datorii de 28 de trilioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele unei datorii publice scăzute şi a rezervelor financiare impresionante se ascunde un deficit bugetar uriaş, constată experţii de la Institutul de Politici Economie din Rusia în studiul Russia’s Fiscal Gap, citat de cotidianul Vedomosti. Diferenţa cumulată între valoarea actuală a tuturor costurilor viitoare şi veniturilor este de 890 bilioane de ruble, sau aproximativ 15 PIB-uri anuale ( în preţuri 2013) .

Jumătate din angajamentele neasigurate cu resurse se datorează sistemul de pensii, iar a doua  este rezultatul epuizării resurselor de petrol şi gaze şi reducerii forţei de muncă.

Potrivit studiului citat de Vedomosti, vânzările de resurse energetice oferă în prezent aproximativ o treime din veniturile guvernamentale, dar rezervele de petrol se vor epuiza în 55 ani, iar ponderea persoanelor ce au o vârstă de peste 65 de ani va creşte până în 2050, de la 13 la 23%.

În aceste condiţii pentru a reduce din deficitul bugetar e nevoie de o înăsprire a politicii fiscală şi bugetare cu reducerea cheltuielilor anuale cu circa 8,4% din PIB (aproximativ 5.000 miliarde de ruble (156 miliarde de dolari) în anul 2013) pentru o perioadă infinită de timp, susţin autorii.

Potrivit economiştilor, acesta este un decalaj foarte mare, chiar şi în comparaţie cu ţările dezvoltate şi pentru a preveni un colaps al sistemului bugetar e nevoie de o majorare imediată şi pe termen nedeterminat a tuturor taxelor federale cu 29%, sau reducerea a cheltuielilor cu 22,4%, sau o combinaţie a acestor două măsuri.

"Pentru majoritatea ruşilor, care sunt obişnuiţi să creadă că bugetul are o bază destul de puternică, sub forma de active financiare nete pozitive, va fi, fără îndoială dificil să realizeze că Rusia se confruntă cu o problemă gravă fiscale pe termen lung“, se afirmă în studiul Russia’s Fiscal Gap.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite