Moscova transformă Transnistria într-o bază militară rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regiunea separatistă îşi demonstreză în fiecare an la paradă militară armele de care dispune datorită Rusiei
Regiunea separatistă îşi demonstreză în fiecare an la paradă militară armele de care dispune datorită Rusiei

Oficialii ruşi dau vina pe „factori de decizie incompetenţi" din conducerea armatei pentru faptul că în Zona de Securitate de la Nistru a ajuns armament interzis. Experţii constată că de fapt asistăm la transfomarea regiunii separatiste într-o bază militară rusă.

Autorităţile de la Moscova încearcă să calmeze spiritele după ce ministrul moldovean al Apărării Vitalie Marinuţa a anunţat că în regiunea separatistă au loc aplicaţii militare, după noi scenarii, în care sunt implicaţi atât militari ruşi, cât şi transnistreni şi că în zonă au fost aduse arme interzise.

Întâlnire cerută de ruşi

„Armamentul greu de infanterie a fost scos din depozite şi introdus în Zona de Securitate din cauza incompetenţei unor factori de decizie din conducerea trupelor ruse", a explicat consilierul ministrului rus al Apărării, general-colonelul Valeri Evnevici. Acesta l-a asigurări pe ministrul moldovean al Apărării Vitalie Marinuţa - în cadrul unei întrevederi solicitate de partea rusă - că în viitor vor informa din timp autorităţile de la Chişinău despre toate modificările şi deplasările de tehnică şi armament şi chiar vor invita reprezentanţi la faţa locului.

Argumente pentru reparaţia aeroportului

Ministrul moldovean s-a arătat îngrijorat şi de lucrările de reabilitare a pistei aeroportului de la Tiraspol, care pot fi făcute, la fel, doar cu acordul şi sub controlul autorităţilor de la Chişinău. Valeri Evnevici a avut şi pentru asta o explicaţie: reparaţia este necesară pentru evacuarea pe calea aerului a opt elicoptere militare şi a altor bunuri materiale din dotarea contingentului rus aflat temporar pe teritoriul Republicii Moldova.

Viorel Cibotaru, expert în probleme de securitate, susţine că dacă aeroportul va fi folosit pentru evacuarea armamentului din Transnistria, atunci acest lucru trebuie susţinut. În acelaşi timp, Cibotaru nu exclude că autorităţile moldoveneşti şi-ar fi dat acordul tacit atât pentru lucrările de reabilitare a pistei aeroportului, cât şi pentru alte activităţi, ceea ce ar fi un lucru foarte grav şi periculos.

Ruşii transformă Transnistria într-o bază militară?!

Oazu Nantoi, specialist în chestiunea transnistreană este mai tranşant. "Probabil că generalul rus îi consideră pe toţi, şi pe moldoveni (în sensul civic al cuvântului) în special, drept nişte idioţi. Or, pentru evacuarea a celor opt elicoptere din regiune este mult mai logic, rapid si ieftin să se facă pe calea ferată. Fără a investi bani în reparaţia pistei şi restabilirea întregii infrastructuri", spune expertul.

În opinia lui Nantoi, în realitate, "asistăm la anexarea Transnistriei de Federaţia Rusă şi la transformarea ei într-o bază militară, în situaţia când se prefigurează perspectiva semnării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova".
"Cert este că aerodromul militar de la Tiraspol este reparat nu pentru o singură decolare", afirmă expertul.

Rusia ameninţă cu recunoaşterea independenţei Transnistriei

Nezavisimaya Gazeta: Republica Moldova se pregăteşte să găzduiască o bază NATO

Tensiuni la Bender: miliția încalcă acordurile de menținere a păcii și vrea evacuarea poliției moldovenești din teritoriu

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite