Moscova. Renato Usatîi, după ce a fost dat în urmărire: Am încredere în justiţia din România!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Renato Usatîi via Facebook
FOTO Renato Usatîi via Facebook

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a apărut într-un live pe pagina sa de Facebook la câteva ore după emiterea mandatului de arestare internaţional pe numele său. Politicianul a mulţumit organelor de drept din România cu care ar fi colaborat în dosarul asasinului Vitalie Proca, pentru care în Moldova a fost dat în căutare, iar peste Prut ar avea statut de martor.

„Vreau să mulţumesc din toată inima celor cu care am colaborat în România. Am văzut că într-adevăr în România se respectă tot ce ţine de protecţia martorilor, confidenţialitate. 

Dacă este ceva confidenţial sau probă în dosar, acolo nu apare la televizor aşa cum apare a doua zi la televizor în Republica Moldova, la televiziuni şi pe site-urile lui Plahotniuc, copiile din dosare. Încă nu mi-au dat mandat de arest că în aceeaşi seară: „Usatîi a primit mandat de arest”, fiindcă la jurnalişti li s-a spus că Usatîi va fi anunţat în căutare...Într-adevăr, pot să vă spun că am încredere în justiţia din România, după ce am văzut cum se lucrează, cum se colaborează, cum se analizează, şi cel mai important din ce am înţeles de la organele de drept din România, că poliţiştii şi procurorii cred în probe”, a declarat Usatîi.

Amintim că Judecătoria sectorului Centru a emis un mandat de arestare naţional şi internaţional luni, 24 octombrie, pe numele liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Judecătorii au admis demersul procurorului Vitalie Busuioc care a solicitat eliberarea mandatului, pe motiv că politicianul nu s-a prezentat la audierile procurorilor.

Dosarul în care este vizat Usatîi are legătură cu cazul asasinului Vitalie Proca. Procurorii susţin că Proca, condamnat la 21 de ani pe teritoriul României pentru tentativă de omor în 2012, ar fi primit 100.000 de euro de la nişte intermediari, pentru a oferi declaraţii false pe dosarul privind tentativa de asasinare a lui Gherman Gorbunţov, omul de afaceri pe care a încercat să-l asasineze în anul 2011, dar care a scăpat cu viaţă. Atunci Gorbunţov declara că Usatîi ar fi pus la cale omorul.

Cei 100.000 de euro ar fi ajuns la soţia lui Proca, dar şi intermediarii care au efectuat tranzacţia, banii fiind doar o primă tranşă din suma de 600.000 de euro pe care urma să-i primească killer-ul pentru a denatura ancheta.

În opinia lui Usatîi, procurorii ar încerca să demonstreze, la comanda lui Vlad Plahotniuc, că de fapt beneficiarul acestei tranzacţii ar fi fost Usatîi, adică el este cel care şi-a dorit declaraţii false de la Proca, iar ulterior, sub acest pretext procurorii să obţină un mandat de arest pe numele lui Usatîi.

Primarul de Bălţi confirmă că a transmis banii, însă spune că pentru alte intenţii şi că a coordonat acţiunile sale în cadrul unei anchete internaţionale. În plus, acesta menţiona că are statut de martor într-o ţară europeană pe acest caz.

„Banii i-am transmis eu şi confirm asta. Ce fel de bani şi cum, deocamdată nu vă pot spune, deoarece este taina anchetei”, a subliniat liderul PN.

Acesta însă sugerează că Plahotniuc şi-ar dori să influenţeze acest dosar, în care ar fi vizat, totodată să dea vina pe Usatîi.

„Atunci când aţi aflat că Proca vrea să spună adevărul, voi toţi v-aţi speriat...tot despre ce vorbesc eu, face parte din materialul anchetei. Eu tare sper că atunci când toate faptele se vor confirma, dar o bună parte deja sunt confirmate, atunci pe Plahotniuc îl aşteaptă mulţi ani de închisoare”, a conchis Usatîi, într-un live pe Facebook din 18 octombrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite