Europarlamentarul Monica Macovei: „Federaţia Rusă joacă necinstit şi ilegal împotriva intereselor Republicii Moldova“

Europarlamentarul Monica Macovei: „Federaţia Rusă joacă necinstit şi ilegal împotriva intereselor Republicii Moldova“

Euorparlamentarul Monica Macovei FOTO: Arhivă

Europarlamentarul Monica Macovei, presedinta Delegaţiei Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE - Republica Moldova, critică decizia serviciului sanitar rusesc de a interzice importurile de vin din Republica Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Embargoul impus de Federaţia Rusă pe importurile de vin este o încercare urâtă de destabilizare a parcursului european al Republicii Moldova. Această provocare arată că Federaţia Rusă nu îi respectă pe cetăţenii Republicii Moldova şi vrea să le interzică prosperitatea pe care le-o oferă piaţa Uniunii Europene“, susţine europarlamentarul.

Totodată, potrivit unui comunicat, Monica Macovei a menţionat că embargoul Rusiei este o decizie politică. „Cu circa două luni înainte de parafarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Federaţia Rusă foloseşte un pretext pentru a impune un embargo motivat politic, sancţionând hotărârea cu care Republica Moldova îşi continuă parcursul european. Serviciul Sanitar rusesc este ridicat la rang de «minister de război» pentru a pedepsi ţările din «vecinătatea apropiată» care nu răspund ordinelor Federaţiei Ruse“, a declarat Monica Macovei.

Republica Moldova poate cere despăgubiri Rusiei

Totodată, europarlamentatul a declarat că Republica Moldova se poate adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului pentru încălcarea a Acordului General pentru Tarife şi Comerţ şi poate cere despăgubiri din partea Federaţiei Ruse. „Voi solicita Comisiei Europene să susţină demersurile Republicii Moldova în acest sens“, afirmă Monica Macovei.

„Embargo-ul «comercial» este şi ilegal: Federaţia Rusţ este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului din 2012 însă, la numai un an după aderare, ignoră regulile acestei organizaţii. Conform principiului echivalarii, Federaţia Rusă acceptă măsurile sanitare luate de Republica Moldova.  Interdicţia pentru importul de vinuri a fost adoptată fără a se cere informaţii de la autorităţile din Republica Moldova şi fără a se solicita inspecţii la producătorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari ruşi“, conchide Monica Macovei.

Ministrul de Externe al Estoniei: „Restricţiile impuse de Rusia în anii ’90 ne-au făcut mai puternici“

Guvernul va trimite la Moscova un grup de experţi pentru a negocia ridicarea embargo-ului la vinul moldovenesc

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările