Monica Babuc, critici la adresa PAS: Lupta cu corupţia nu poate avea loc cu mijloace ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Babuc

Preşedintele interimar al Partidului Democrat, Monica Babuc, critică modul în care guvernarea realizează ceea ce ea numeşte „curăţare a instituţiilor de stat” prin eliberarea din funcţii a oamenilor care au activat în ministere zeci de ani şi care deţin memorie instituţională. Liderul democraţilor califică opoziţia parlamentară şi extraparlamentară drept una dispersată, notează IPN.

Totuşi, potrivit lui Babuc, începând cu anul 2022, forţele politice îşi vor uni eforturile pentru a crea o opoziţie veritabilă actualei guvernări.

Preşedintele interimar PDM spune că eliberarea în masă a funcţionarilor din ministere, sub pretextul curăţării sistemului, creează un deficit acut de cadre. Potrivit lui Babuc, în condiţiile unor salarii mici la stat, demiterea angajaţilor pe criteriul simpatiilor politice reprezintă o eroare gravă.

„Lupta cu corupţia nu poate avea loc prin mijloace ilegale, obiectivele trasate de PAS nu pot fi obţinute prin repetarea procedeelor pentru care fostele guvernări erau blamate. Cât s-a vorbit de faptul că Guvernul Filip era unul nocturn?  La ce oră a fost aprobat bugetul de stat pentru 2022? Trecut de miezul nopţii. Este grav ce spun guvernanţii acum că ei curăţă aparatul de stat, sute de funcţionari au fost eliberaţi. În calitate de ministru care a muncit 6 ani în Guvern cunosc că este extrem de dificil să găseşti în Republica Moldova oameni competenţi, dedicaţi, cu asemenea salarii şi mai ales într-o asemenea atmosferă. Toată lumea trebuie să ştie că este o lege care trebuie respectată, dar toată lumea are dreptul să se expună”, a spus Monica Babuc, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la Radio Moldova.

Preşedintele interimar PDM spune că situaţia economică şi socială din ţară ar putea determina forţele politice extraparlamentare să se consolideze şi să devină mult mai critice la adresa guvernării.

„Acum opoziţia este dispersată sau aproape inexistentă. Opoziţia din Parlament, cu toţi oamenii pregătiţi de acolo, oricum arată foarte palid şi nu prea are credibilitate. Opoziţia din afara Parlamentului este dispersată, vlăguită şi apare sporadic în anumite luări de atitudine. Sau apare în luări de atitudine mai dese, dar care nu au prea multă relevanţă. Din punctul de vedere al unei polemici politice civilizate este necesară opoziţia constructivă. După anul nou, această creştere a preţurilor şi modul în care facturile vor afecta cetăţenii, cred că vor cataliza crearea unei opoziţii care va fi mult mai vocală şi mult mai eficientă”, a spus Monica Babuc.

Recent, şi preşedintele fondator al Platformei DA, Andrei Năstase, a vorbit despre necesitatea conjugării forţelor tuturor formaţiunilor proeuropene, prodemocratice, pentru a crea o opoziţie constructivă actualei guvernări. Potrivit lui Năstase, Platforma DA va iniţia negocieri cu celelalte partide în vederea creării unui Consiliu consultativ care să ofere expertiză actualei guvernări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite