Moldovenii ar putea călători fără vize în Emiratele Arabe Unite

Moldovenii ar putea călători fără vize în Emiratele Arabe Unite

FOTO gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip a avut marţi, 3o ianuarie, o întâlnire cu premierul, vicepreşedintele şi conducătorul oraşului Dubai, Şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Oficialii au apreciat dinamizarea în ultima perioadă a relaţiilor politice şi instituţionale dintre cele două state.

Pavel Filip a spus că autorităţile de la Chişinău îşi doresc eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care vizitează Emiratele Arabe Unite. 

Şeful Executivului a amintit că, în martie 2017, Republica Moldova a abolit regimul de vize pentru cetăţenii EAU, menţionând disponibilitatea de a anula vizele şi pentru rezidenţii acestei ţări. 

La rândul său, Şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a menţionat că în prezent se studiază posibilităţile anulării vizelor pentru diplomaţii moldoveni, după care acest proces urmează să fie extins şi asupra cetăţenilor Republicii Moldova.

În alt context, Filip şi-a exprimat deschiderea pentru acordarea întregului sprijin în inaugurarea unei misiuni diplomatice a EAU la Chişinău.
    
Un alt subiect de interes comun este operarea zborurilor directe între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite. În acest sens, oficialii au salutat reluarea curselor dintre Chişinău şi Dubai din noiembrie 2017, dar şi interesul altor operatori avia, inclusiv low-cost, de a lansa asemenea curse. Astfel, compania Fly Dubai s-a arătat interesată să lanseze din martie 2018 curse directe Dubai-Chişinău.
 
Aceste măsuri, în opinia oficialilor, vor intensifica relaţiile dintre oamenii de afaceri, vor spori volumul de investiţii directe, precum şi schimburile comerciale bilaterale.

Premierul moldovean a invitat companiile emirateze să participe la procesul de privatizare din Republica Moldova, subliniind că autorităţile de la Chişinău sunt interesate de sporirea investiţiilor în domeniul aviaţiei, IT, al agriculturii şi cel al serviciilor financiare. În acest sens, părţile au convenit asupra organizării unor forumuri de afaceri în EAU şi R. Moldova.
 
De asemenea, oficialii au făcut un schimb de opinii despre participarea Republicii Moldova la Expoziţia Dubai Expo2020, precum şi privind organizarea în 2018 a unui Forum investiţional, cu genericul „Discover Moldovan investment opportunities” în EAU.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: