Moldovenii, îndemnaţi să voteze preşedintele României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Lazurcă spune că în turul doi sunt aşteptaţi un număr mai mare de alegători
Marius Lazurcă spune că în turul doi sunt aşteptaţi un număr mai mare de alegători

Marea bătălie pentru postul de preşedinte al României se va da în această duminică, pe 16 noiembrie, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de peste Prut.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în mare parte regulile de desfăşurare a scrutinului electoral rămân aceleaşi ca şi în primul tur. Astfel, în Republica Moldova vor fi deschise 21 de secţii de vot, dintre care patru la Chişinău, pe aceleaşi adrese.

De această dată, cei care vor merge la vot vor putea să completeze declaraţia cu privire la propria răspundere în prealabil. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Afacerilor Externe şi Ambasadei României. „Fişierul nu trebuie semnat sau datat, întrucât acest lucru trebuie făcut doar în prezenţa unui observator”, a precizat Lazurca. Ambasadorul speră că această schimbare va grăbi procesul de alegere şi că oamenii nu vor mai aştepta la coadă atât de mult.

„Rugăm oamenii, dacă pot, să meargă la vot în una din localităţile din apropierea Chişinăului - Hânceşti, Orhei sau Călăraşi. În acest mod va fi evitată aglomeraţia din capitală. La turul precedent, la cele patru secţii din Chişinău şi la cea din Ialoveni au votat aproape zece mii de oameni, jumătate din numărul total de alegători”, a explicat ambasadorul.

Special pentru ziua alegerilor de duminică au fost comandate cabine de vot mai mici, astfel, în fiecare secţie organizatorii speră să amplaseze şapte cabine. Numărul acestora derivă, de fapt, din numărul membrilor comisiilor electorale. În cazul în care unul dintre membrii comisiei lipseşte în ziua scrutinului, procesul electoral va fi mai lent. Totodată, Marius Lazurca a precizat că în caz de necesitate, organizatorii sunt pregătiţi să aducă mai multe cabine de vot la secţiile unde acestea nu sunt de ajuns.

Ambasadorul a mai spus că în această duminică la secţiile de votare este aşteptat un număr şi mai mare de moldoveni. La scrutinul precedent au venit aproximativ 22 000 de persoane. În cel de-al doilea tur electoral pentru funcţia de preşedinte al României candidează Victor Ponta (Partidul Social Democrat) şi Klaus Iohannis (Alianţa Creştin Liberală).

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite