Moldovenii din diaspora vor putea vota timp de două zile, la alegerile parlamentare şi referendumuri naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile parlamentare şi referendumurile republicane se vor desfăşura pe parcursul a două zile consecutive în secţiile de votare organizate pentru alegătorii care se află în străinătate. Un proiect de modificare în acest sens a Codului Electoral a fost votat astăzi în Parlament, în prima lectură.

Liberal reformatorul Valeriu Saharneanu, unul dintre autorii proiectului, a explicat că, de cele mai multe ori, secţiile de votare de peste hotare sunt deschise în sediile misiunilor diplomatice şi în număr insuficient, iar mulţi moldoveni aflaţi în oraşe mai îndepărtate nu reuşesc să ajungă la votare fie din cauza distanţelor mari, fie a costurilor călătoriei, fie a programului inflexibil de lucru.

De cealaltă parte, democratul Sergiu Sârbu a amintit că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, conform Constituţiei, şi a remarcat că există riscul multiplei votări. „N-ar putea un cetăţean să voteze sâmbătă la Verona, apoi să ia avionul şi să mai voteze o dată, duminică, în Republica Moldova?“, a întrebat vicepreşedintele Parlamentului.

O altă posibilă problemă invocată de acesta este asigurarea siguranţei buletinelor de vot, mai ales pe timp de noapte. Valeriu Saharneanu i-a răspuns că trebuie să luăm funcţionarii electorali şi alegătorii drept cetăţeni de bună credinţă.

Această nouă prevedere nu va fi aplicată la alegerile parlamentare din toamnă, deoarece regulile de joc nu pot fi schimbate cu jumătate de an până la scrutin. 

Potrivit unui studiu efectuat în cadrul programului Nexus Moldova, în anul 2013 erau plecaţi peste hotare pe termen lung 500.000 de moldoveni, dintre care 370.000 - la muncă, 18.400 - la studii şi 18.700 - cu scopul reîntregirii familiei. Nu se cunoaşte, însă, numărul celor plecaţi ilegal sau în baza paşapoartelor româneşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite