Moldova, Ucraina şi Georgia, separate în „barca alegerilor” din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Sputnik.md
FOTO Sputnik.md

Publicaţiile din Ucraina şi Georgia scriu despre reacţia Departamentului de Stat la cooperarea Rusiei, fără acordul Ucrainei, Georgiei şi al Republicii Moldova, cu regimurile ilegale pentru organizarea alegerilor în Duma de Stat, relatează IPN.

„Statele Unite condamnă organizarea de către Rusia a birourilor de votare pe teritoriul Georgiei, Moldovei şi Ucrainei fără consimţământul acestor state”, a postat pe Twitter, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Comentând actul de sfidare a dreptului internaţional, Vladimir Socor, cercetător la fundaţia Jamestown, notează că asemenea „operaţiuni electorale” au devenit posibile după „paşaportizarea” sistematică, la fel de ilegală, a locuitorilor acestor teritorii.

Din punct de vedere al dreptului internaţional, relevă expertul, teritoriile în cauză aparţin Moldovei, Georgiei şi, respectiv, Ucrainei, iar rezidenţii lor sunt, din punct de vedere tehnic, cetăţeni ai acelor ţări. Cu toate acestea, în opinia Rusiei, Crimeea ar aparţine Rusiei; Abhazia şi Osetia de Sud sunt „state independente”. În timp ce Donbas şi Transnistria sunt ocupate, de facto, de Rusia, deşi Rusia neagă oficial că a confiscat aceste teritorii din Ucraina şi, respectiv, din Moldova.

Rusia a deschis în regiunea transnistreană a Republicii Moldova un număr record de 27 de secţii de votare, aparent calculat, pentru a obţine participarea maximă a celor 220 000 de deţinători de paşapoarte ruse din raioanele din stânga Nistrului ale Moldovei. Spre comparaţie, în Germania Rusia a cooperat cu autorităţile ţării pentru deschiderea a 16 secţii de vot. Această operaţiune a fost efectuată ilegal, fără acordul guvernului moldovean, pe teritoriul recunoscut la nivel internaţional (chiar şi de Rusia) ca teritoriu moldovenesc.

Cu toate că Rusia a programat alegerile din timp, cele trei ţări vizate nu au reuşit să pregătească un răspuns coordonat şi nu reuşesc, din nou, să îşi coordoneze protestele după acest fapt, menţionează Vladimir Socor.

Potrivit expertului de la Jamestown, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au reacţionat separat şi, dintre toate, declaraţia MAEIE al Moldovei este vădit cea mai slabă. Ea are forma unui comentariu al biroului de presă al ministerului, adică, cel mai scăzut nivel şi nu este adresată Rusiei, ci publicului în general. Instituşia doar „regretă că, în pofida poziţiei expuse în mod consecvent de către autorităţile moldoveneşti, partea rusă a acţionat de o manieră care nu corespunde principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”. În mesajul Chişinăului nu este menţionată Ucraina, Georgia, teritoriile ocupate de ruşi sau solidaritatea dintre aceste trei ţări în situaţia lor comună.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite