Moldova ar putea avea gaz şi de la 1 ianuarie. Ucraina, Rusia şi UE au ajuns la o înţelegere preliminară privind tranzitul gazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina, Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană au ajuns la o înţelegere preliminară cu privire la tranzitul gazelor naturale, ca urmare a negocierilor trilaterale, care au avut loc joi, 19 decembrie la Berlin. Aceste înţelegeri urmează să fie confirmate la nivelul conducerii Ucrainei şi Rusiei, transmite IPN.

Publicaţia ucraineană unian.net scrie cu referire la vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, că oficialul nu a oferit detalii referitor la înţelegerile la care s-a ajuns. „Am ajuns la un acord referitor la toate chestiunile cheie. Acestea sunt noutăţi foarte bune pentru Ucraina, Europa, Rusia, pentru piaţa de gaze”, a declarat oficialul în cadrul unui briefing de presă.

La rândul său, ministrul ucrainean al energeticii şi protecţiei mediului, Alexei Orjeli, a menţionat că părţile au pregătit calitativ proiectul final al acordului, fapt care apropie ţările de semnarea acordurilor finale. 

Contractul privind tranzitarea gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei expiră pe 31 decembrie. Anterior, autorităţile moldoveneşti s-au declarat optimiste că, şi după 1 ianuarie, gazul rusesc va ajunge în Republica Moldova prin Ucraina. acestea mai anunţau că Republica Moldova are semnate contractele necesare pentru un eventual scenariu alternativ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite