Moldova marchează 31 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate

Moldova marchează 31 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate

FOTO IPN

Republica Moldova marchează 31 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a statului. Documentul a fost adoptat la 23 iunie 1990, de către deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a douăsprezecea, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adoptarea Declaraţiei de Suveranitate se consideră prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională. Declaraţia afirmă supremaţia legilor RSS Moldova asupra celor unionale. Se instituie cetăţenia şi se prevede dreptul suveran de a menţine relaţii diplomatice cu toate ţările lumii.

Declaraţia de Suveranitate a stat la baza elaborării Constituţiei, care, până astăzi, este legea supremă a Republicii Moldova. În textul Declaraţiei se menţionează că „suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetăţeni, niciun partid politic sau o organizaţie obştească, nicio altă formaţiune, nicio persoană particulară nu poate să-şi asume dreptul de a exercita suveranitatea”.

Documentul stipulează caracterul unitar şi indivizibil al statului. Se stabileşte că RSS Moldova respectă statutul ONU şi îşi exprimă adeziunea faţă de principiile acestei organizaţii, se declară o zonă demilitarizată, activ promovează consolidarea păcii şi securităţii, este implicată direct în procesul de cooperare şi securitate precum şi în structurile europene.

Estonia a fost prima ţară din fosta URSS care şi-a declarat suveranitatea, în noiembrie 1988, fiind urmată de Lituania, în aprilie 1989, şi Letonia, în iulie 1989. Între timp, Lituania şi-a declarat independenţa de stat pe 11 martie 1990. Declaraţia de Suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti fusese precedată, de asemenea, de cea a Georgiei, din 26 mai 1990, şi a Rusiei, din 12 iunie 1990.

În contextul activităţilor dedicate Zilei Suveranităţii, Muzeul Parlamentului găzduieşte, începând de astăzi, o copie a Declaraţiei Suveranităţii Republicii Moldova, alături de Declaraţia de Independenţă a ţării. În dimineaţa zilei, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a felicitat pe toţi concetăţenii cu acest prilej şi le-a dorit curaj şi determinare pentru a menţine şi apăra, în continuare, suveranitatea ţării. Să apere valorile patrimoniului naţional, să-şi respecte dreptul inalienabil la viaţă, libertate şi prosperitate, precum şi să fie responsabili pentru istoria, cultura şi tradiţiile milenare ale poporului nostru. Totodată, preşedintele Parlamentului a îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să păstreze şi să transmită noilor generaţii valorile şi tradiţiile strămoşeşti.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările