Moldova a înregistrat progrese în parcursul său european, dar are restanţe la mai multe capitole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola
Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola

În anul 2013, Moldova a înregistrat progrese semnificative în parcursul său european, parafând Acordul de Asociere la Vilnius şi aprobând regimul liberalizat de vize cu UE, însă are restanţe la capitolul reglementării transnistrene şi a luptei cu corupţia. Sunt rezultatele Raportului de Progres al ţării în cadrul Politicii Europene de Vecinătate pentru anul trecut.

Potrivit concluziilor, Moldova a avansat în domenii precum drepturile omului, reforma justiţiei, egalitatea de gen, toleranţa. „Sunt paşi buni, dar sunt doar nişte etape şi multe încă urmează a fi făcute“, a punctat şeful delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, adăugând că multe probleme de ordin instituţional şi privind libertatea presei rămân nerezolvate, „în special ce ţine de legea finanţării partidelor sau transparenţa proprietăţii media“. Totodată, puţine progrese s-au înregistrat în rezolvarea conflictului transnistream, inclusiv din cauza lipsei unei viziuni comune asupra situaţiei de ambele maluri ale Nistrului.

„Vrem alegeri corecte şi o luptă efectivă cu corupţia“

Tapiola a enumerat o serie de recomandări necesare a fi implementate „mai ales în acest an, fiind unul electoral“, inclusiv să fie asigurate alegeri parlamentare democratice şi în corespundere cu normele internaţionale, să nu fie modificată legislaţia electorală în preajma alegerilor, să se intensifice lupta cu corupţia şi influenţa mediului de afaceri în alte sectoare. „Sperăm să vedem, de asemenea, avansarea reformelor din sectorul judiciar şi implementarea efectivă a legilor, precum şi evoluţii în sistemul protecţiei drepturilor omului. Reforma procuraturii şi modificarea legii ombudsmanului sunt importante în acest sens.

Toate reformele definesc calitatea nivelului de viaţă precum şi faptul cât de mult ţara este aproape de UE. Integrarea nu e un scop, ci un proces care trebuie să genereze rezultate.  Doar astfel deveniţi mai aproape de familia europeană“, a conchis Tapiola.

Referindu-se la modificarea termenelor privind  semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova a accentuat că nu e vorba de nicio grabă, ci de un răspuns la implementarea reformelor şi îndeplinirea angajamentelor.

„Suntem alături de partenerii noştri, ne-am angajat să efectuăm anumite proceduri şi ne vom dubla eforturile în acest sens. Este parte a angajamentului puternic faţă de Moldova”, a menţionat ambasadorul UE.

Referindu-se la perspectiva  de aderare la Uniunea Europeană, ambasadorul a evitat să menţioneze vreun termen, spunând că ceea ce contează cel mai mult este ce  întreprind ţările în promovarea reformelor. „Moldova trebuie să preia o parte foarte mare a legislaţiei UE. Aici ne referim la standardizare, concurenţă, transparenţă, aspecte fundamentale care există în cadrul Uniunii“, a subliniat Pirkka Tapiola.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite