LIVETEXT Moldova, între Est şi Vest. Moldovenii îşi aleg astăzi preşedintele ţării. Maia Sandu: „Eu astăzi am votat pentru schimbare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegătorii din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică, 15 noiembrie, la urnele de votare pentru a-şi alege preşedintele ţării pentru următorii patru ani, în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Republica Moldova se află la răscrucea dintre Est şi Vest, iar moldovenii au de ales între candidatul proeuropean Maia Sandu şi candidatul prorus Igor Dodon.

UPDATE 21.35 Datele unui exit-poll arată că Maia Sandu a învins în alegerile prezidenţiale.

UPDATE 21.30 Maia Sandu a declarat că astăzi vocea cetăţenilor se va face auzită. 

UPDATE 21.20 Igor Dodon a chemat cetăţenii la calm şi linişte. El a declarat că este liderul Socialiştilor şi că este gata să colaboreze cu toate partidele din Parlament.

UPDATE 21.00 Secţiile de votare din ţară s-au închis. În cadrul turului doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova au votat 52,6% din alegătorii cu drept de vot - 1,638,000. O mobilizare fără precedent a avut loc în diaspora, acolo unde au votat circa 251.000 de moldoveni. 

UPDATE 19.45 Cele câte 5.000 de buletinele de vot de la secţiile de votare din Frankfurt şi Londra au fost epuizate.

UPDATE 19.10 De cinci ore, infrastructura CEC, precum şi infrastructura guvernamentală este supusă mai multor atacuri cibernetice. 

UPDATE 18.01 Alegerile din Republica Moldova deschid pagina Euronews, care se întreabă dacă oare „candidatul pro-UE Maia Sandu va putea să-l învingă pe candidatul Kremlinului Igor Dodon”. În alte două materiale dedicate alegerilor din Republica Moldova, Euronews scrie despre diaspora care ţine pe linia de plutire cel mai sărac stat din Europa şi despre veteranii de război care s-au mobilizat la Nistru de teama fraudării votului transnistrenilor. „În afara Moldovei, alegerile sunt interpretate ca un referendum privind direcţia ţării”, observă sursa citată.

UPDATE 17.40 S-a reluat activitatea secţiei de votare din Frankfurt. Alerta cu bombă a fost falsă.

UPDATE 16.50 Incredibil! Secţia de votare din Frankfurt a fost închisă, după ce un individ a anunţat Poliţia germană despre o alertă cu bombă.

UPDATE 16.44 Suspiciuni de voturi cumpărate în Transnistria. În timp ce un alegător spune că nu i s-a puş ştampila şi se teme că nu va fi remunerat, un organizator îl asigură că nu e cazul. 

UPDATE 16.15 Expertul politic Dionis Cenuşă mărturiseşte cum a decurs procesul de votare la Frankfurt.

UPDATE 16.00 CEC avertizează că există riscul ca la unele secţii de votare din UE să fie epuizate toate buletinele de vot.

UPDATE 15.25 Absolut fabulos! Peste 150.000 de moldoveni au votat deja în afara ţării, astfel fiind bătut recordul din primul tur de scrutin. Despre mobilizarea masivă a cetăţenilor moldoveni la Bucureşti, dar şi în alte oraşe. 

UPDATE 15.20 Promo-LEX raportează cazuri de pretinsă corupere a alegătorilor.

UPDATE 15.10 Ce spune Poliţia despre incidentele de la Varniţa.

UPDATE 15.00 Până la această oră au votat 37% dintre alegători - 1.110.000 de voturi exprimate, dintre care 148.000 la secţiile de votare din afara ţării. 

UPDATE 12.20 Incidente în satul Varniţa, unde au fost deschise secţii de votare pentru alegătorii din Transnistria. Zeci de manifestanţi încearcă să-i împiedice pe aceştia să voteze, deoarece alegătorii din stânga Nistrului ar fi fost corupţi pentru a vota cu Igor Dodon.

UPDATE 12.00 Până la această oră au votat 23% dintre alegători - 676.000 de voturi exprimate.

UPDATE 11.20 Primarul Ion Ceban a votat împotriva haosului şi incertitudinii.

UPDATE 11.10 Renato Usatîi a votat împotriva corupţiei. 

UPDATE 10.40  Până la această oră au votat 13% dintre alegători - 365.000 de voturi exprimate. 

UPDATE 10.25 La secţiile de votare deschise în UE s-au format cozi imense. Mii de moldoveni vor să-şi exprime dreptul la vot.

UPDATE 10.00 Igor Dodon a votat pentru independenţa şi statalitatea R. Moldova.

UPDATE 9.30 Până la această oră au votat 7,6% dintre alegători - 212.415 de voturi exprimate. 

UPDATE 9.10 Maia Sandu a votat. Ea a spus că „astăzi aveţi puterea să-i pedepsiţi pe cei care v-au minţit, v-au furat, care v-au sărăcit sau v-au alungat de acasă”. 

UPDATE 9.00 Premierul Ion Chicu a votat. Potrivit lui, acest scrutin este unul de o importanţă istorică. 

UPDATE 8.50 Dorin Chirtoacă a votat. El a declarat că astăzi se decide viitorul R. Moldova.

UPDATE 01.40 Mircea Eni, primul alegător care a votat în alegerile din R. Moldova. 

UPDATE Maia Sandu urmează să-şi exprime dreptul la vot la ora 9.00, iar Igor Dodon la ora 10.00. 

Secţiile de votare se deschid la ora 7.00 şi se vor închide la 21.00.

Pe lângă voturile din bazinul intern pro-european, Maia Sandu are nevoie de o mobilizare şi mai mare a diasporei moldoveneşti din Occident, plus o parte din voturile lui Renato Usatîi. În schimb, Igor Dodon se bazează pe voturile electoratului socialist, pe diaspora moldovenească din Rusia şi pe voturile din Transnistria negociate cu Moscova. Rezultatul finalei prezidenţiale de duminică ar putea genera proteste masive la Chişinău.

Amintim că în primul tur de scrutin, din 1 noiembrie, Maia Sandu a obţinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61% din voturi. 

Marea surpriză a acestor alegeri a fost primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a obţinut 16.9% din voturi, fiind urmată de Violeta Ivanov, candidată din Partidului Şor, condus de deputatul fugar Ilan Şor - 6,49%. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a fost votat de 3,26% din alegători, iar liderul PUN, Octavian Ţîcu, de 2%, urmat de candidatul PLDM, Tudor Deliu, care a luat 1,37%, Dorin Chirtoacă - 1,2%.

În primul tur, prezenţa la vot a fost mai scăzută comparativ cu anul 2016. În total au votat 42,76% din alegători - 1.214.757 de voturi exprimate. Prezenţa la vot a femeilor a fost mai mare - 53.9%, iar cea a bărbaţilor de 46,1%. Prin comparaţie, în 2016, în primul tur au votat 50,95% din alegători, adică 1.418.518 de alegători.

În cursa electorală pentru prezidenţiale au fost înscrişi opt candidaţi: Renato Usatîi - Partidul Nostru, actual primar de Bălţi; Andrei Năstase - Platforma DA, fost ministru de Interne; Maia Sandu - Partidul Acţiune şi Solidaritate, ex-premier; Igor Dodon - candidat independent, sprijinit de Partidul Socialiştilor; Octavian Ţîcu - PUN, deputat în Parlament; Dorin Chirtoacă - Mişcarea Politică Unirea, ex-primar de Chişinău; Violeta Ivanov - Partidul Şor, deputată în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite