Moldova a cerut amânarea de pe agenda ONU a subiectului privind retragerea trupelor ruse din Transnistria DOCUMENT

Moldova a cerut amânarea de pe agenda ONU a subiectului privind retragerea trupelor ruse din Transnistria DOCUMENT

FOTO president.gospmr.ru

Deşi autorităţile moldovene au cerut, la mijlocul lunii august curent, ca pe ordinea de zi a Adunării Generale (AG) a ONU să fie inclus şi subiectul privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnsitreană, jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au intrat în posesia unui document ce ar demonstra că Chişinăul ar fi solicitat ca subiectul menţionat să fie exclus de pe ordinea de zi a AG a ONU, cu scopul de a fi examinat pentru o altă perioadă.

Potrivit ZdG, documentul arată că la 20 octombrie curent, autorităţile moldovene au cerut ca subiectul privind retragerea trupelor militare ruseşti din regiunea transnistreană să nu fie inclus pe agenda şedinţei ONU din 23 octombrie 2017. 

Actul este semnat de către reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru.

În acelaşi context, se cere ca subiectul să fie amânat pentru o şedinţă ulterioară, fără a se preciza o dată anume, precum şi ca solicitarea să fie adusă la cunoştinţă membrilor Comitetului General al ONU, menţionează sursa citată.

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe a declarat pentru ZdG că este vorba doar de amânarea discutării subiectului legat de trupele ruse din regiunea transnistreană şi că instituţia va reveni cu un răspuns oficial.

Sursa FOTO zdg.md

Amintim că la mijlocul lunii august 2017, Chişinăul s-a adresat către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) să demareze discuţii, în cadrul celei mai apropiate Adunări Generale, privind necesitatea retragerii trupelor Federaţiei Ruse din stânga Nistrului.

Moldova solicita ca această chestiune să fie introdusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU.

Chişinăul este convins că menţinerea trupelor ruse în Transnistria reprezintă „o ameninţare asupra păcii internaţionale şi securităţii”, se arată în solicitare.

De cealaltă parte, Igor Dodon afirma atunci că evacuarea trupelor Federaţiei Ruse va fi posibilă doar după soluţionarea politică a conflictului îngheţat de pe Nistru.

Moscova consideră iniţiativa Chişinăului la ONU cu privire la retragerea trupelor ruse din regiunea moldoveană separatistă Transnistria drept o nouă acţiune ostilă menită să afecteze relaţiile între cele două ţări, a declarat adjunctul şefului diplomaţiei Serghei Riabkov într-o întâlnire cu ambasadorul moldovean în Rusia, Andrei Neguţa, convocat la Ministerul rus de Externe.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, declara la 24 august curent că retragerea militarilor ruşi din regiune este un drum direct spre război.

De precizat că, la 22 septembrie 2017, prim-ministrul Pavel Filip a făcut un apel la delegaţiile statelor participante la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale ONU să susţină solicitarea Republicii Moldova de a introduce pe agenda sesiunii un punct ce vizează retragerea forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: