Moldova, în actualitatea presei europene în contextul crizei energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gaz din Rusia FOTO SHUTTERSTOCK

Moldova, la fel ca şi Macedonia de Nord şi Bosnia şi Herţegovina, se bazează exclusiv pe gazul rusesc, notează surse occidentale, citate de IPN, specificând că Statele Unite lucrează asupra unor planuri de livrare a gazelor naturale în Europa, în cazul că Rusia va înceta alimentarea consumatorilor europeni în contextul escaladării crizei ruso-ucrainene.

Totodată, datele Agenţiei Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie evaluează că Germania importă aproximativ jumătate din necesităţile de gaze din Rusia, în timp ce în Franţa doar un sfert din cantităţile consumate provin din Rusia, bazându-se, mai mult, pe livrările din Norvegia. Italia ar fi, de asemenea, printre cele mai afectate economii majore, cu o dependenţă de 46% de gazul rusesc.

În schimb, Marea Britanie o jumătate din cantitatea necesară de gaze le ia din surse interne şi importuri, mai ales din Norvegia şi Qatar. Gazele folosite în Spania provin, preponderent, din Algeria şi Statele Unite.

Într-o dependenţă decisivă de gazul rusesc, întrecând de 90 la sută, se află Finlanda şi Letonia. Conform ultimelor date disponibile, Serbia depinde în măsură de 89%.

În ciuda dependenţei continue de vecinul său estic, experţii cred că, dacă robinetul va fi închis, Europa este capabilă să găsească acoperire la două treimi din gazul rusesc. Lipsa ar putea fi suplinită prin utilizarea sporită a conexiunilor de conducte din Norvegia, Regatul Unit şi Africa de Nord, precum şi prin utilizarea gazelor lichefiate.

Evaluând perspectivele Moldovei în această „criză europeană care ne afectează direct”, vicepremierul Andrei Spînu a atestat şi „încercările unor politicieni de a-şi face capital politic pe criza energetică... E greşit, colegi, e greşit şi mincinos ceea ce faceţi. Ştim ce avem de făcut ca să nu ne mai pomenim într-o astfel de situaţie niciodată şi vom face. Repet, criza energetică nu este criza ţării noastre, este o criză europeană care ne afectează direct. Moldova este pentru a doua oară în stare de urgenţă din cauza crizei. Deciziile pe care le luăm nu sunt populare, dar sunt corecte. Înţelegem că afectează foarte mule familii şi tocmai din acest motiv am venit cu măsuri de compensare care să uşureze această criză. Pentru prima dată în istorie, se alocă peste 3 mlrd de lei pentru ajutor, în factură, tuturor oamenilor”, a scris demnitarul pe o reţea socială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite