Modificări legislative privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, votate în lectură finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Adoptarea unei hotărâri judecătoreşti prin care intenţionat sau din neglijenţă gravă au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice sau juridice, garantate de Constituţie şi de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, va constitui abatere disciplinară. Totodată, doar abaterea disciplinară gravă sau repetată va constitui temei pentru eliberarea din funcţie a judecătorului.

Prevederile se conţin într-un proiect de lege votat în lectură finală în şedinţa Parlamentului de joi, 19 iulie, transmite IPN.

Modificările propuse concretizează faptele ce constituie abateri disciplinare ale judecătorilor, reglementează selectarea membrilor colegiului disciplinar, prevede mecanismul de examinare a abaterilor disciplinare şi fortifică rolul inspectorului-judecător.

Astfel, abatere disciplinară va constitui nerespectarea intenţionată sau din neglijenţă gravă a îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul ştie sau trebuia să ştie că există una dintre circumstanţele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de declaraţii repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea examinării cauzei.

Proiectul mai prevede că abatere disciplinară va fi neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere, necorespunzătoare a unei obligaţii de serviciu, fără o justificare rezonabilă şi dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanţilor la proces sau ale altor persoane. Alte modificări prevăd că procedurile disciplinare pot fi intentate şi împotriva judecătorilor demisionaţi, pentru faptele comise în timpul exercitării mandatului de judecător.

Proiectul mai prevede ca membrii colegiului disciplinar din rândul judecătorilor să fie aleşi prin vot secret de Adunarea Generală a Judecătorilor. Un judecător va fi din cadrul Curţii Supreme de Justiţie, doi judecători din cadrul curţilor de apel şi trei judecători din cadrul judecătoriilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite