Modificări în Codul Electoral: Mai multă transparenţă privind finanţarea partidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul electoral va fi modificat. FOTO Arhivă Adevărul
Codul electoral va fi modificat. FOTO Arhivă Adevărul

Parlamentul a adoptat în lectură finală proiectul de lege privind finanţarea partidelor, care prevede modificări la Codul Electoral şi Codul Penal. Astfel, partidele politice sunt în drept să primească anual finanţare din bugetul de stat prin intermediul Comisiei Electorale Centrale, transmite IPN.

Cuantumul alocaţiilor se aprobă în Legea bugetului de stat pe anul respectiv, cota procentuală constituind nu mai mult de 0,2% din veniturile bugetului de stat. 50% din finanţele prevăzute vor fi oferite partidelor politice proporţional performanţei obţinute la alegerile parlamentare, iar 50 % – proporţional performanţei obţinute la alegerile locale generale. În cazul blocurilor electorale, alocaţia se va împărţi conform înţelegerii prealabile între membrii blocului electoral sau, în lipsa unei înţelegeri, conform numărului de mandate obţinute de fiecare componentă.

Partidele politice pierd dreptul la alocaţii din bugetul de stat dacă activitatea acestora a fost limitată, dacă îşi pierd personalitatea juridică, dacă sunt în proces de lichidare sau dacă a fost aplicată sancţiunea privind lipsirea de dreptul la alocaţii. Concurentul electoral care şi-a retras candidatura este obligat să restituie creditul alocat din bugetul de stat pentru a-şi desfăşura campania electorală, în termen de două luni de la retragerea candidaturii.

Cât ţine de sancţiuni, în Codul Penal se introduce un articol care prevede că utilizarea contrar destinaţiei a alocaţiilor de la bugetul de stat pentru partidele politice sau a mijloacelor din fondul electoral, dacă a cauzat daune în proporţii mari, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 3.000 la 5.000 de unităţi convenţionale (1 u.c. constituie 20 de lei) sau cu închisoare de la unu la cinci ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

Proiectul mai prevede că plafoanele donaţiilor persoanelor fizice şi juridice pe contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală constituie 20 şi, respectiv, 40 de salarii medii lunare pe economie, stabilite pentru anul respectiv.

Deputatul liberal Valeriu Munteanu a spus că a fost crescut artificial plafonul pentru donaţiile pe care le pot face persoanele fizice şi juridice, în timp ce în UE există tendinţa ca persoanele fizice şi juridice să poată dona cât mai puţin deoarece ulterior, după alegeri, să nu poată influenţa partidele.

Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că votul pentru acest proiect de lege a fost incorect, fiind anunţate 56 de voturi, în timp ce în sală erau mai puţini deputaţi care ar fi votat.

Proiectul de lege urmează să intre în vigoare peste şase luni de la adoptare, iar prevederile privind finanţarea din bugetul de stat – de la 1 ianuarie 2016.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite