Mocanu, despre sistemul electoral uninominal: Vor fi aleşi cu bani mulţi acei deputaţi pe care şi-i doreşte Plahotniuc VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Schimbarea sistemului de alegeri din Republica Moldova anunţată de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, stârneşte tot mai multe reacţii negative din partea opoziţiei de la Chişinău. Preşedintele Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, susţine că prin această iniţiativă democratul îţi va aduce în Parlament prin corupere, deputaţii doriţi de dânsul.

„Într-adevăr mulţimea care a rămas în Republica Moldova şi-ar dori să-şi aleagă câte un deputat. Numai că aceşti deputaţi vor fi exact acei pe care îi va dori Plahotniuc, cu bani mulţi, şefii de pieţe, şefii de baruri. Eu ca şi politician nu am nicio şansă să concurez cu ei. De aceea, acum foarte mult contează să mergem pe o agendă internaţională. Noi, Mişcarea Populară Antimafie, vom face tot ce ne stă în puteri să discutăm cu partenerii din afară să contracarăm împreună iniţiativele clanurilor mafiote din Republica Moldova”, a declarat Sergiu Mocanu într-o postare video pe Facebook.

Potrivit lui Mocanu, în aşa mod Plahotniuc continuă să implementeze agenda „Platformei DA, a Maiei Sandu, a societăţii civile de la Oazu Nantoi, Barbăroţie, Boţan şi toţi ceilalţi”.

„Care au convins lumea în stradă şi opinia publică din Republica Moldova că Moldova va fi alta şi va avea şanse europene dacă preşedintele Republicii Moldova va fi ales de întreg poporul. Plahotniuc a răspuns acelei iniţiative prin hotărârea Curţii Constituţionale. Acum propunerea lui Plahotniuc de a alege deputaţii pe circumscripţii uninominale se înscrie exact în aceeaşi iniţiativă”, a menţionat politicianul.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. 

Igor Dodon, preşedintele PPDA, Andrei Năstase, şi cel al PAS, Maia Sandu, de asemenea s-au exprimat împotriva schimbării sistemului electoral în favoarea celui uninominal. Chiar şi partenerul de guvernare al lui Plahotniuc, Mihai Ghimpu, a declarat că nu va susţine iniţiativa respectivă.

Pe 19 aprilie 2013, PD, PLDM, deputaţii neafiliaţi şi deputaţii liberal-reformatori au votat proiectul de lege privind implementarea sistemului electoral mixt. Pentru acest proiect au votat 63 de deputaţi şi zero împotrivă.

Iniţiativa legislativă a fost înaintată de prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. Atunci democratul afirma că acest fapt ar responsabiliza deputaţii, dar şi „odată cu trecerea la votul uninominal va apărea motivaţia de a promova în Parlamentul Republicii Moldova şi exponenţii direcţi ai alegătorilor din regiunea transnistreană, ceea ce lipseşte în sistemul actual”.

Plahotniuc nu a reuşit însă să se bucure prea mult de această lege, deoarece la câteva săptămâni, pe 3 mai 2013, liberal-democraţii (care votase pentru sistemul mixt) au votat pentru abrogarea legii, de data asta cu ajutorul voturilor celor din Partidul Comuniştilor.

Deputatul PLDM Tudor Deliu îşi motiva decizia formaţiunii în felul următor: „Proiectul de Lege de la bun început a fost introdus pe agenda Legislativului cu grave încălcări procedurale. El nu a fost supus expertizei anticorupţie, nu avea avizele Guvernului, CEC-ului, comisiilor permanente ale Parlamentului Republicii Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite