Mitropolia Moldovei, despre declaraţiile lui Oazu Nantoi: Orice formă de ingerinţă în treburile Bisericii e inadmisibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitropolitul Vladimir
Mitropolitul Vladimir

Mitropolia Moldovei declară inadmisibilă orice formă de ingerinţă în treburile Bisericii, cum ar fi sugestiile când şi cum să se roage. Mitropolia precizează nu vrea să fie implicată „în toate neînţelegerile şi jocurile politice naţionale sau internaţionale, ci să fie lăsată să propovăduiască adevărul de credinţă şi mărturisirea Evangheliei lui Hristos cel Înviat din morţi”.

Reacţia vine ca urmare a scrisorii deschise a deputatului Oazu Nantoi, în calitate de cetăţean al ţării, în care menţionează că este obligaţiunea morală a Mitropoliei Moldovei să ia atitudine faţă de riscul redeclanşării unui război în ţara vecină, Ucraina, transmite IPN.

„Declaraţiile din ultima perioadă a unora, dezamăgesc şi întristează”, subliniază Direcţia mitropolitană în pagina online a Mitropoliei.

„Biserica Ortodoxă din Moldova se roagă pentru pace, nu doar într-o singură zi, 26 ianuarie, ci o face zilnic, duminical şi nu numai, în cadrul fiecărei Sfintei Liturghii. Rugăciunea săvârşită de Sfânta noastră Biserică este una tăcută, nu făcută prin pieţe sau declaraţii, ci în tihnă, în Duh şi Adevăr, după porunca Mântuitorului Hristos. Iar Papa Romei, pe lângă faptul că este un lider religios mai este şi unul politic, de aceea poate să-şi permită „luxul” de a face şi asemenea declaraţii”, se arată în postarea Mitropoliei.

Legat de vizita mitropolitului Vladimir la Tiraspol, se spune că, „dacă la nivel politic între R. Moldova şi Transnistria nu există unitate, la nivel bisericesc această unitate niciodată nu a încetat, Transnistria fiind până astăzi spaţiul canonic al Bisericii Ortodoxe din Moldova, unde ierarhul său, Mitropolitul Vladimir, este totdeauna aşteptat şi binevenit”. Distincţia primită de ÎPS Vladimir îl obligă pe acesta la păstrarea păcii şi nicidecum la luarea de atitudini. Totodată, biserica îşi poate rezerva pe deplin dreptul la neutralitate, drept rezervat şi de Constituţia Republicii Moldova, se mai arată în comentariul Mitropoliei.

În scrisoarea deschisă, Oazu Nantoi se adresează Mitropoliei să vină cu un apel adresat tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, de unitate şi solidaritate în baza valorilor creştine. Este dat exemplul papei de la Roma Francisc, care pe 23 ianuarie şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tensionarea situaţiei, care riscă să provoace o nouă lovitură la adresa păcii în Ucraina şi să pună la îndoială securitatea continentului european. Adresându-se către credincioşii adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, papa de la Roma Francisc a lansat un apel ca ziua de miercuri, 26 ianuarie, să fie Ziua Rugăciunii pentru Pace, şi a chemat la dialog pentru detensionarea crizei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite