Misiunea Promo-LEX constată cazuri de transportare organizată a alegătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin nouă cazuri de transportare organizată a alegătorilor au fost raportate către ora 13.30 de către observatorii Asociaţiei Promo-LEX. Cazurile au fost înregistrate la secţiile de votare din ţară, dar şi în oraşul Iaşi din România, unde  se votează la alegerile parlamentare noi din circumscripţia uninominală nr. 50, transmite IPN.

Este vorba despre autocare, microbuze sau alte unităţi de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajma secţiilor de votare.

Într-o conferinţă de presă la IPN, şeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale şi parlamentare noi din 20 octombrie, Pavel Postica, a menţionat că un caz de transportare organizată a alegătorilor s-a înregistrat la secţia de votare nr. 36/46 UTAG, Cişmichioi. A fost a observat cum un microbuz alb de 8-9 locuri, care s-a apropiat cu alegători diferiţi de 3-4 ori în faţa porţii secţiei de vot. Observatorul a auzit cum li se spunea alegătorilor că „în centru se vor clarifica cu răsplata”.

Cazuri de transportare organizată a alegătorilor au fost fixate şi la secţia de votare nr 32/6 Ştefan Vodă, Antoneşti, precum şi la secţia nr. 2/1, Bălţi. La secţia de votare nr. 48/20 Căuşeni, Hagimus, o alegătoarea a anunţat observatorul că la fiecare oră, în mod organizat vin rute din Bender cu alegători. Unităţile de transport se parchează după o sută de metri de la secţie, de aceea preşedintele biroului electoral a spus că nu are mandat să intervină.

Şi la secţia de votare nr. 48/19 Căuşeni, Hagimus, la poartă, în raza de o sută de metri, erau parcate două microbuze din Bender. Din fiecare au ieşit câte zece persoane. Preşedintele biroului electoral a comunicat că nu le poate interzice să voteze. O situaţie similară a fost înregistrată şi la secţia de votare nr. 15/1, Dubăsari, Cocieri, unde alegătorii vin în mod organizat cu două microbuze. Preşedintele biroului cunoaşte, iar alegătorii declară că sunt din localitatea vecină, dar sunt înregistraţi la secţia de vot respectivă.

Pavel Postica a menţionat că astfel de cazuri au fost înregistrate şi în circumscripţia uninominală 48, la secţia de votare 48/11,12, regiunea transnistreană. În jurul orei 10.00, la un interval de zece minute, în preajma secţiei au parcat două microbuze din Bender. Din unităţile de transport au coborât 15-20 persoane care au intrat în secţie şi au votat. După votare, aceştia au urcat în aceleaşi microbuze.

Şi în circumscripţia uninominală nr. 50, România, Iaşi, în incinta secţiei de votare a intrat un grup de aproximativ 11 persoane. După ce au votat, alegătorii au arătat paşapoartele observatorului din partea unui concurent electoral. În aceeaşi localitate, la secţia de votare nr. 50/62, a intrat un grup de aproximativ opt persoane. Ieşind afară, observatorii au constatat că aceste persoane au coborât şi urcat într-un microbuz de pe ruta Iaşi-Bălţi.

Promo-LEX are 307 observatori în Chişinău, 59 în municipiul Bălţi, 12 în Comrat. În ţară, înafara de aceste trei circumscripţii, sunt detaşaţi 369 de observatori. În circumscripţia uninominală 48 sunt 22 de observatori, iar în circumscripţia uninominală 50 peste hotarele Republicii Moldova – 12 observatori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite