Misiunea OSCE în Moldova, îngrijorată de exerciţiile militare neautorizate în Zona de Securitate

Misiunea OSCE în Moldova, îngrijorată de exerciţiile militare neautorizate în Zona de Securitate

Misiunea OSCE în Moldova îşi exprimă îngrijorarea cu privire la exerciţiile militare cu construirea podului de pontoane, organizate de aşa-numitele forţe armate transnistrene (FAT) în Zona de Securitate lângă Tiraspol, pe 14 septembrie.

Misiunea OSCE şi-a trimis echipa în partea respectivă a Zonei de Securitate pe 14 septembrie şi a putut să observe o parte a unui exerciţiu pe porţiunea râului în apropierea Tiraspolului. Echipa a putut monitoriza aceste activităţi fără restricţii din partea FAT. Misiunea a împărtăşit imediat observaţiile sale cu toate delegaţiile din cadrul CUC prin intermediul canalelor stabilite, în conformitate cu Principiile de cooperare dintre Comisia Unificată de Control (CUC) şi Misiunea OSCE în Moldova din 2004.
 
Conform Acordului privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, exerciţiile militare în Zona de Securitate trebuie să fie autorizate de către CUC. Acest lucru nu a fost făcut în cazul de faţă.
 
Misiunea OSCE îndeamnă toate părţile implicate în îndeplinirea Acordului din 1992 privind principiile reglementării paşnice să respecte pe deplin prevederile acestuia şi regimul Zonei de Securitate, precum şi deciziile şi reglementările relevante ale CUC. Acest lucru este în interesul tuturor părţilor.
 
În conformitate cu Principiile de cooperare sus-menţionate din 2004, precum şi cu mandatul său, Misiunea OSCE împărtăşeşte observaţiile sale cu toate delegaţiile din cadrul CUC şi cu toate statele participante ale OSCE, inclusiv ţara gazdă, prin intermediul canalelor stabilite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: