Misiunea FMI a avut o întrevedere cu premierul Filip

Misiunea FMI a avut o întrevedere cu premierul Filip

FOTO gov.md

Guvernul Republicii Moldova continuă să depună eforturi pentru a îmbunătăţi starea de lucruri în domeniile de dezvoltare ale ţării, precum şi pentru realizarea prevederilor programului cu Fondul Monetar Internaţional. Asigurări în acest sens a dat premierul Pavel Filip, care a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experţi ai FMI, condusă de Ruben Atoyan, care şi-a început vizita de lucru în Republica Moldova, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Filip a declarat că pentru instituţia pe care o conduce este foarte important acordul cu FMI. În 2016, când Republica Moldova s-a confruntat cu o criza bancară, unul din instrumentele principale, care a ajutat ca Moldova să-şi redreseze situaţia în acest sector, a fost acordul cu FMI. „Angajamentele asumate faţă de FMI ne-au ajutat să convingem clasa politică şi ne dorim să menţinem în continuare această relaţie cu Fondul”, a spus Pavel Filip.

Potrivit premierului, pe parcursul anului 2018 a fost înregistrată o dinamică pozitivă a indicatorilor macroeconomici şi bugetari. Produsul Intern Brut a crescut cu 3,7% în primul trimestru, iar veniturile la buget s-au majorat cu 12,5%. Totodată, Guvernul continuă promovarea reformelor structurale şi sectoriale. În ultima perioadă a promovat pachete de legi aferente sectorului bancar. Este vorba de amendamente la legea bugetului de stat pentru 2018, la politica bugetar-fiscală, precum şi un set de amendamente la legislaţia şi actele normative în domeniul energetic. Astfel, fiind asigurată implementarea prevederilor programului cu FMI.

Şeful Misiunii FMI, Ruben Atoyan, a menţionat că instituţia pe care o reprezintă este un partener al Guvernului şi se află aici pentru a ajuta. În perioada următoare echipa de experţi va evalua situaţia macroeconomică din Moldova, politicile bugetar-fiscale şi monetare, prevederile bugetului de stat pentru 2019 şi progresele înregistrate în sectorul bancar.

Misiunea FMI se va afla la Chişinău în perioada 13-20 septembrie curent. Este o vizită de lucru şi nu o misiune de evaluare a implementării programului cu FMI.

 

citeste totul despre: