Mişcarea Antimafie propune ca partidele proeuropene şi unioniste să sprijine PAS în alegerile din 11 iulie: Există riscul ca Renato Usatîi să ajungă prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Antimafie, Sergiu Mocanu FOTO IPN
Liderul Antimafie, Sergiu Mocanu FOTO IPN

Mişcarea Populară Antimafie, condusă de Sergiu Mocanu, a făcut un apel către partidele proeuropene şi unioniste să nu participe în alegerile anticipate din 11 iulie şi să sprijine PAS. MPA consideră că în aşa fel va fi redus riscul ca liderul „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, să obţină un număr suficient de mandate care să-i permită să pretindă la funcţia de prim-ministru sau se devină o figură importantă în Parlament.

„Această criză lasă un spaţiu de manevră extrem de limitat tuturor partidelor politice, de la cele cu şanse electorale incontestabile până la cele cu şanse infim de mici. Pragul electoral de 5% ar putea arunca la coş zeci de mii de voturi ale alegătorilor pro-europeni şi unionişti. Acest fapt va spori incontestabil ponderea partidei pro-ruse în viitorul Parlament. Există pericolul iminent ca un partid populist cum este Partidul Nostru, condus de un lider aventurier şi cu trecut interlop, Renato Usatîi, să obţină un aşa scor electoral încât preşedinta Maia Sandu să fie constrânsă să-l nominalizeze pentru funcţia de Prim-ministru fie ca exponent al unei alianţe a partidelor pro-ruse, fie a unei alianţe conjuncturale între Partidul Nostru şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. Şi într-un caz şi în altul, statul de drept, democraţia şi relaţiile internaţionale ale Republici Moldova ar putea intra în colaps pentru un termen nelimitat”, se spune în apelul Antimafie.

Pornind de la aceste considerente, Mişcarea Populară Antimafie propune următoarele măsuri extraordinare:

  • Partidul Acţiune şi Solidaritate va iniţia neîntârziat un dialog cu partidele unioniste şi pro-europene pentru a identifica condiţiile şi măsurile compensatorii pentru neparticiparea acestora în campania electorală. 
  • Partidele unioniste vor accepta să nu participe în campania electorală cu liste de candidaţi şi vor sprijini Partidul Acţiune şi Solidaritate în alegerile din 11 iulie 2021 cu următoarele condiţii: 

a) Partidele unioniste vor conduce câteva ministere, în funcţie de negocieri, iar  Ministerul de Externe şi al Integrării Europene, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării să fie în mod obligatoriu printre acestea; 

b) Partidul Acţiune şi Solidaritate se va angaja ca, imediat după formarea Guvernului, să pornească procedura de faliment a Întreprinderii Căile Ferate din Republica Moldova şi înstrăinarea ei prin negocieri directe către Compania Naţională de Căi Ferate „Căile Ferate Române”, de asemenea, Partidul Acţiune şi Solidaritate se va angaja, în termen de trei luni după formarea Guvernului, să pornească o acţiune diplomatică de schimbare a formatului de negocieri privind Reglementarea Conflictului Transnistrean pentru revenirea României ca membru cu drepturi depline al actualului format “5+2”. 

  • Preşedinta Maia Sandu îşi va asuma rolul de Garant al respectării unui Acord ce va conţine aceste şi eventual alte prevederi propuse de participanţi în cadrul negocierilor. 

Înţelegerea ar putea avea titlul de „Acordul 50+1”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite