Ministrul român de Externe: Reuşita de integrare a Moldovei în UE ţine de ea însăşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Reuşita procesului de integrare europeană a Republicii Moldova ţine, în primul rând, de ea însăşi. România o va susţine, dar este decisivă implementarea reformelor asumate în contextul acordului de Asociere cu UE. Declaraţiile au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, în cadrul unui briefing de presă la Chişinău, transmite IPN.

„Cunoaştem din propria noastră experienţă care sunt provocările importante ale punerii în aplicare a unei agende ambiţioase de reforme, dar nu există o alternativă viabilă pentru asigurarea prosperităţii, stabilităţii şi democraţiei în Moldova. România este şi va rămâne un avocat al Republicii Moldova”, a declarat ministrul român de Externe. Aşteptările UE, susţinute şi de România, ţin de obţinerea de rezultate concrete în procesele de reformă şi de îndeplinire pe deplin a angajamentelor asumate.

Referindu-se la alegerile parlamentare din 24 februarie, ministrul roman a subliniat importanţa asigurării celor mai înalte standarde democratice în organizarea acestora, deoarece pe această cale Moldova va putea să-şi consolideze calea europeană. Teodor Meleşcanu a dat asigurări că Moldova este una din priorităţile majore ale preşedinţiei României în Consiliul UE, prin valorificarea oportunităţii şi contribuţie la aprofundarea relaţiilor Moldova-UE. În 2019 se fac zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic şi cinci ani de la liberalizarea regimului de vize, inclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova. Sunt planificate mai multe reuniuni pe dimensiunea Parteneriatului Estic în domenii precum: economia digitală, energie, mediu de afaceri, transport etc.

În cadrul aceluiaşi briefing, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, şi-a exprimat convingerea că preşedinţia română a Consiliului UE va fi una de succes şi va constitui pentru Moldova un imbold important în a continua parcursul european cu perseverenţă. „

Starea dialogului Moldova-UE prezintă potenţial de îmbunătăţire treptată. Moldova şi-a îndeplinit angajamentele asumate faţă de UE, inclusiv cu susţinerea României. Aşteptăm finalizarea perioadei electorale şi fixare a unor noi obiective pentru dinamizarea relaţiei RM-UE şi continuarea reformelor”, a menţionat ministrul.

Tudor Ulianovschi a remarcat că în timpul întrevederii cu omologul său român au discutat despre aprofundarea dialogului politic prin organizarea unor acţiuni comune, atât pe durata acestui mandat, cât şi a celui care va urma. Părţile au convenit să organizeze, în a doua jumătate a anului curent, următoarea şedinţă a comisiei interguvernamentale pentru integrarea europeană.

Ministrul şi-a exprimat recunoştinţa pentru susţinerea acordată de România pentru diverse proiecte desfăşurare în Republica Moldova şi acordarea a trei milioane de euro pentru continuare a programului de renovare a grădiniţelor.

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, se află în Republica Moldova într-o vizită de lucru de o zi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite