Ministrul Economiei de la Chişinău anunţă că Moldova e sută la sută dependentă de sursele energetice externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducta Gazprom
Conducta Gazprom

Inflaţia fără precedent înregistrată în Moldova este cauzată de dependenţa totală a ţării faţă de sursele energetice externe, spune ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Potrivit lui, Moldova este singura ţară din regiune care nu dispune de surse energetice proprii, iar acest lucru se reflectă în preţurile la produse şi servicii, notează IPN.

Ministrul economiei spune că autorităţile încearcă să intervină pentru a preveni speculaţiile şi majorările nejustificate de preţuri.

Potrivit datelor Băncii Naţionale, până la sfârşitul anului, inflaţia ar putea ajunge la 31%. Ministrul economiei explică fenomenul prin faptul că Republica Moldova este total dependentă de piaţa internaţională, în special pe plan energetic.

„Moldova este unica ţară în regiune care este dependentă sută la sută de sursele energetice externe. Preţurile le resimţim cu toţii. Preţul motorinei şi al benzinei este direct conectat cu preţul internaţional al acestor produse. Vedem zilnic fluctuaţiile preţurilor la aceste produse, exact cum se întâmplă pe piaţa internaţională. Din acest motiv am limitat adaosul comercial la o serie de produse de importanţă socială, ca să diminuăm acest impact. Sunt unii agenţi economici mai puţin mulţumiţi de aceste măsuri, dar este important să limităm pe o serie de produse social importante posibilitatea de speculaţii şi majorări nejustificate de preţuri”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul unei ediţii speciale la postul public de televiziune.

Ministrul economiei explică majorarea semnificativă a preţurilor la unele produse alimentare prin faptul că, de la începutul războiului, au fost stopate parţial importurile din Ucraina, iar producătorii locali sunt, deocamdată, în incapacitate de a acoperi cererea.

„Uleiul – au fost importuri masive în aprilie şi mai. Cantităţi mult mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Preţul într-adevăr a fost mare în martie, când au fost atestate stopări de importuri din Ucraina. În aprilie, o bună parte din importuri deja au fost reluate. Această creştere este sezonieră, în fiecare an se înregistrează. Şi anul trecut s-a înregistrat o creştere a preţului la ulei cu 20-25%. Preţul pastelor a crescut foarte mult, pentru că sunt substituite cu cele din Ucraina, dar avem şi o producţie proprie semnificativă de 60% şi le sugerăm agenţilor economici să beneficieze de susţinere prin intermediul ODIMM, ca să valorifice potenţialul de producere a pastelor făinoase”, a mai spus ministrul economiei.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, preţurile medii de consum în luna aprilie 2022, comparativ cu luna aprilie 2021, au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare - cu 30,17%, mărfuri nealimentare - cu 19,13% şi servicii prestate populaţiei - cu 34,40%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite