Mihai Ghimpu: „Moldova trebuie să instaleze puncte de control în zona de est“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu vrea o schimbare în formatul de negocieri cu Tiraspolul FOTO: Tudor Iovu
Mihai Ghimpu vrea o schimbare în formatul de negocieri cu Tiraspolul FOTO: Tudor Iovu

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, este de părere că Republica Moldova nu va semna Acordul de Asociere cu UE la Summitul de la Vilnius dacă nu va rezolva problemele ce ţin de circulaţia mărfurilor şi a oamenilor în zona de est a ţării, la hotarele cu Ucraina.

Politicianul sugerează că o soluţie ar fi instalarea unor puncte vamale în zona de est, iar alta – schimbarea formatului de negocieri în problema transnistreană, relevă IPN.

„Doar aceste posturi vamale pot asigura controlul fluxului de oameni şi de mărfuri prin hotarele de est cu Ucraina. Asta nu înseamnă instalarea unei linii de frontieră. Aceste posturi trebuie instalate până la rezolvarea conflictului transnistrian”, a opinat liderul PL la un briefing de presă.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, Coaliţia Pro-Europeană nu este nici pe departe una care ar valorifica interesele europene. Acesta este de părere că Parlamentul trebuia să adopte o hotărâre cu putere juridică, care să convingă Uniunea Europeană despre faptul că Republica Moldova este gata să semneze Acordul de Asociere.

Mihai Ghimpu a mai adăugat că declaraţia semnată de Parlament nu are nicio valoare şi reprezintă punctul de vedere al PCRM, fără a ţine cont de sugestiile Parlamentului European. „Formatul 5+2 nu dă niciun rezultat pentru că Rusia este parte a pactului în calitate de mediator şi garant. Singura soluţie este schimbarea formatului”, a spus Mihai Ghimpu.

Vicepreşedintele PL, Corina Fusu, a menţionat, în aceeaşi conferinţă, că în zona de conflict nu sunt respectate drepturile omului, iar cei de la guvernare nu sunt preocupaţi de acest lucru.

Deputaţii PL solicită ca o parte a şedinţei în care s-a adoptat declaraţia privind zona transnistriană să fie făcută publică. „Solicităm publicarea stenogramei pentru a demonstra că alianţa de guvernare a adoptat punctul de vedere al comuniştilor. Proiectul abunda în greşeli gramaticale, se creează impresia că declaraţia a fost scrisă undeva pe brate la ambasada Federaţiei Ruse sau la PCRM”, a spus liberalul Valeriu Munteanu.

Potrivit textului declaraţiei votată de legislativ la 21 iunie, reglementarea problemei transnistrene şi soluţionarea tuturor disensiunilor trebuie să aibă loc exclusiv prin metode politice şi paşnice, cu respectarea principiilor şi valorilor democratice, precum şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Parlamentul constată că acţiunile unilaterale, de orice gen şi provenienţă, inclusiv cele care ar veni să legifereze instituirea oricăror frontiere în interiorul teritoriului statului suveran Republica Moldova, contribuie la subminarea procesului de reglementare, la escaladarea tensiunilor şi sfidarea mecanismelor de reglementare existente, la împiedicarea activităţii grupului de observatori militari, afectează sistemul existent de pacificare şi procesul de reglementare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite