Mihai Popşoi: Autorităţile Moldovei nu au înaintat solicitarea de extrădare a lui Plahotniuc din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Mihai Popşoi anunţă că autorităţile Republicii Moldova nu au înaintat vreo cerere de extrădare a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. Mai mult decât atât, dosarul în care figurează fostul preşedinte al PDM nu este finalizat.

Deputatul consideră, totuşi, că Vlad Plahotniuc va fi forţat să părăsească teritoriul Statelor Unite ale Americii, unde se presupune că se află actualmente, transmite IPN.

„În Procuratură sunt lupte interne. Unii procurori care au început anumite dosare pleacă, vin alţii. Nu ştim ce se încearcă a face acolo”, a explicat parlamentarul în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la postul Jurnal TV.

Potrivit lui, în cazul în care se va ajunge să fie înaintată cererea de extrădare, această cerere, cel mai probabil, va fi contestată în instanţele Statelor Unite ale Americii pentru că aşa prevede procedura. „Eu tind să cred că mai degrabă Plahotniuc va fi forţat să părăsească SUA în momentul în care i se va refuza cererea de azil politic. Or, cunoaştem că dumnealui ar fi solicitat cererea de azil politic în SUA. Din moment ce această cerere va fi respinsă, neavând viză de şedere în SUA, Plahotniuc va fi nevoit să plece”, a spus deputatul PAS.

Expertul în politici publice Ştefan Gligor susţine că extrădarea se face la solicitarea statului pe teritoriul căreia a fost comisă o infracţiune de respectiva persoană. 

„Vladimir Plahotniuc a comis o infracţiune care i se impută de Procuratură pe teritoriul Republicii Moldova. Este acuzat de spălare de bani. El poate fi extrădat în baza unei decizii judecătoreşti în baza căreia se solicită extrădarea din statul străin pe teritoriul căruia el a fost localizat. Extrădarea este solicitată după ce persoana este dată în căutare internaţională, este localizată şi, odată fiind localizată, autorităţile ştiind în ce stat se află, vin cu demersul de extrădare”, a afirmat expertul.

Potrivit lui, actualmente , autorităţile nu au anunţat că l-ar fi localizat pe Vladimir Plahotniuc, astfel încât să înainteze actele pentru extrădare. 

https://www.ipn.md/ro/mihai-popsoi-autoritatile-moldovei-nu-au-inaintat-solicitarea-de-7965_1071304.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite