Mihai Ghimpu: Circumscripţiile au fost trasate astfel încât să câştige PDM şi PSRM

Mihai Ghimpu:
Circumscripţiile au fost trasate astfel încât să câştige PDM şi PSRM

FOTO Eduard Enea

Circumscripţiile electorale au fost trasate astfel încât la următoarele alegeri parlamentare, care vor avea loc în anul 2018, să câştige Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor, a declarat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Referindu-se la sistemul electoral mixt, Mihai Ghimpu spune că situaţia internă şi externă arată că dacă se va merge pe calea acestui tip de vot, Republica Moldova va pierde sprijinul financiar, iar aceasta înseamnă şi pierderea sprijinului politic. „Eu încă n-am pierdut toată speranţa, eu încă mai cred că putem reveni la sistemul proporţional şi aceasta trebuie să o facă Partidul Democrat”, spune liderul PL.
 
Potrivit lui, singura soluţie pe care o are Republica Moldova ca să nu piardă susţinerea politică şi financiară a europenilor şi a tuturor celor care o sprijină este să se înceteze să mai existe dosare politice, să nu mai fie comandată procuratura, judecătorii, să se înceteze să se adopte legi care sunt convenabile pentru menţinerea la putere. „Acest vot mixt a fost adoptat pentru menţinerea puterii care s-a concentrat în perioada aceasta în mâinile unui om, iar asta nu are nimic cu democraţia”, a spus Mihai Ghimpu.
 
Potrivit noului sistem, 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar 51 în circumscripţii uninominale. Deputaţii vor fi aleşi într-un singur tur, cu majoritate relativă. Mai multe organizaţii ale societăţii civile şi activişti civici şi-au anunţat intenţia de a organiza un referendum consultativ pentru anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la cel proporţional.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările