Mihai Ghimpu: Ziua Victoriei nu poate fi sărbătoarea noastră, cu atât mai mult că şi astăzi avem o parte din teritoriu ocupat de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu pl.md

Preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, consideră în ziua de 9 mai, moldovenii nu ar trebui să sărbătorească Ziua Victoriei, inclusiv din cauză că „şi astăzi avem o parte din teritoriu ocupat de Rusia”.

„Ce înseamnă pentru noi, Ziua de 9 mai. 9 mai - Ziua Independenţei României proclamată în 1877, Ziua Europei – sunt cu adevărat motive de sărbătoare pentru poporul român, inclusiv pentru noi, românii dintre Prut şi Nistru. Dar să sărbătorim noi, cei din Republica Moldova, care nu putem răsufla liber din cauza tancurilor ruseşti aflate pe teritoriul nostru victoria lui Stalin în cel de-Al Doilea Război Mondial - cred că e prea ruşinos, umilitor şi o dovadă a lipsei de demnitate”, a scris Mihai Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

Liberalul susţine că, pe 9 mai 1945, „peste noapte armata de eliberare s-a transformat în armată de ocupaţie”, motiv pentru care această zi nu poate fi calificată în Republica Moldova drept Zi a Victoriei.

„Basarabia din nou este ocupată de către Rusia imperialistă, condusă de tiranul Stalin. Tiranul tiranilor care omorâse pe timp de pace milioane de oameni încă înainte de a se începe războiul! Şi sunt sigur că Aliaţii ştiau totul despre Marea Teroare a anilor '37 din URSS şi nu cred că nu erau conştienţi că, după terminarea războiului, teroarea NKVD-ului va trece Nistrul şi românii din Basarabia, din Nordul Bucovinei vor fi supuşi deportărilor, foametei, împuşcaţi, rusificaţi etc. Doar la acel moment toată lumea cunoştea acţiunile sângeroase şi antiumane ale NKVD-ului împotriva celor, care nu acceptau „eliberarea” şi nu împărtăşeau ideologia totalitar-comunistă”, a afirmat Ghimpu.

În opinia sa, „de 9 mai, de Ziua Europei, datoria noastră e să aplecăm capul spre mormintele celor, care au luptat eroic pentru independenţa României, pentru libertate şi democraţie, pentru unitatea Neamului românesc, pentru o Europă paşnică şi unită”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite