Mihai Ghimpu afirmă că Unirea trebuie decisă doar în Parlament: Referendumul înseamnă să mergem pe drumul construit de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, consideră că Unirea Republicii Moldova cu România trebuie să aibă loc doar prin votul Parlamentului de la Chişinău, fără a desfăşura un referendum pe acest subiect, precizând că plebiscitul „ar fi o cale greşită”.

Mihai Ghimpu a dat de înţeles că subiectul Unirii supus referendumului ar putea avea rezultate negative.

Cum să organizezi referendum atunci când ştii că 200 de ani, românii-moldoveni din această zonă au crescut cu istoria şi cultura rusă. Întrebaţii pe ai noştri, ei mai mult cunosc cântăreţii ruşi”, a declarat Mihai Ghimpu la emisiunea „Adevărul Live” de pe adevarul.ro

Potrivit lui, articolul 142 din Constituţie, (care admite unirea cu România doar prin referendum fiindcă prevede că „dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum”), a fost introdus în Legea Supremă la comanda Rusiei, pentru ca Unirea, aderarea la UE sau NATO să aibă loc doar prin referendum.

Ghimpu a explicat că Kremlinul şi-a dorit ca aceste chestiuni să fie decise doar la referendum pe motiv că Moscova ar fi ştiut că un plebiscit pe aceste probleme nu ar trece, moldovenii ar vota contra.

„Noi nu trebuie să mergem pe aceasta cale pe care ne-au impus-o cei care ne-au ocupat. Noi trebuie să mergem pe calea democraţiei, de a convinge oamenii să aleagă un Parlament unionist. Să venim, să înlăturăm această normă din Constituţie (articolul 142)”, a subliniat Ghimpu. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite