Mihai Balan: „Frica de SIS trebuie să dispară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul la şefia Serviciului de Informaţii şi Securitate este audiat astăzi în Comisia Securitate a Parlamentului. „În ultimii 21 de ani, SIS s-a modernizat, dar trebuie să facem reforme serioase", le-a spus Mihai Balan deputaţilor.

„Văd activitatea instituţiei prin respectarea legilor şi a drepturilor omului. Trebuie să facem în aşa fel încât să dispară frica cetăţenilor faţă de SIS. Astăzi serviciul este încă perceput ca KGB. Nu noi trebuie să umblăm să căutăm oameni ca să ne ofere informaţii, ci ei să vină să ne ajute în interesele ţării", a declarat candidatul.

În opinia lui, reformele trebuie să înceapă de la contingentul de ofiţeri, care trebuie să fie instruit nu în baza şcolii KGB de la Minsk, ci în ţări europene ca Franţa, Marea Britanie sau Israel.

La întrebările deputaţilor privind partajarea politică a funcţiei, Balan a ţinut să sublinieze că nu este membru de partid. „Eu sunt apolitic şi categoric sunt împotrivă să activez la comanda cuiva, din start vă spun", a subliniat actualul ambasador moldovean în Israel.

Potrivit acordului de constituire a AIE, conducerea SIS i-a revenit Partidului Liberal. În perioada 2009-2010, Mihai Balan a fost consilierul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, tot el liderul PL, pe probleme de politică externă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite