Mark Tkaciuk: Explozia preţurilor la resursele energetice este consecinţa incompetenţei actualei guvernări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Tkaciuk
Mark Tkaciuk

Fostul deputat comunist Mark Tkaciuk consideră că „explozia preţurilor la resursele energetice este consecinţa incompetenţei actualei guvernări, a majorităţii parlamentare aflată la conducere, a Partidului Acţiune şi Solidaritate”.

„Încă din luna august „Gazprom” a propus Moldovei să convină privind noul preţ, care urma să fie chiar mai mic, decât cel din contractul precedent. Ei s-au adresat către Angela Merkel, pentru ca ea să discute cu Vladimir Putin, astfel ca „Gazprom” să meargă în întâmpinarea Moldovei. Şi, într-adevăr, „Gazprom” a mers în întâmpinare delegaţiei moldoveneşti şi a încheiat un contract anume pe acele preţuri pe care le-a propus partea moldovenească. Niciun cent mai mult”, a declarat Mark Tkaciuk, unul dintre cofondatorii „Congresului Civic”, în cadrul unei emisiuni la postul găgăuz de televiziune NTS, citat de Unimedia.

Tkaciuk susţine că Moldova a avut un avantaj în negocierile cu Rusia, însă nu a profitat.

„Ea a fost ţara care avea un contract de lungă durată cu „Gazprom”. Aceasta este o asigurare foarte importantă, pentru că negociază două părţi care se ştiu foarte bine. Ştiu despre potenţialul economic şi capacitatea de plată. Acea explozie, care a avut loc, a fost una de bursă, spot. Dar în cadrul relaţiilor contractuale asemenea explozii nu au avut loc în Europa. Şi noi am văzut cum, extrem de responsabil, profesionist şi mult, au negociat cu „Gazprom” alte ţări. Asemenea ca Germania, Ungaria, Serbia. Chiar şi România. Din păcate, dacă este să comparăm rezultatele negocierilor lor cu ale noastre, ei au obţinut un preţ de două ori mai mic decât cel pe care l-a negociat Guvernul nostru”, a spus Tkaciuk.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite