Mariana Durleşteanu spune că decizia de a-şi retrage candidatura de la funcţia de premier a fost provocată de Candu şi Filip: „La puşcărie vă este locul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Durleşteanu
Mariana Durleşteanu

Candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR la funcţia de prim-ministru, Mariana Durleşteanu, a oferit detalii despre decizia de a-şi retrage candidatura de la funcţia de premier, acţiune care a permis preşedintelui Maia Sandu să desemneze propriul candidat la şefia Guvernului, odată ce majoritatea parlamentară a rămas fără candidat.

Mariana Durleşteanu a venit cu detalii pe această temă printr-o replică oferită liderului Pro Moldova, Andrian Candu, care a afirmat că retragerea Marianei Durleşteanu „a fost înscenată şi organizată din timp, fiind foarte bine sincronizat când doamna Durleşteanu scrie textul, când renunţă la propunerea de a fi candidat şi ieşirea doamnei preşedinte Maia Sandu”.

„Să vă fie ruşine pentru astfel de declaraţii după ce aţi slujit tot timpul naşului Plahotniuc. Rog domnilor Candu şi Filip să nu-i mai faceţi pe “Virginii”, căci voi aţi provocat aceastâ decizie de a mă retrage. Mergeţi pe la emisiuni şi vă daţi cu viziuni de doi bani. La puşcărie vă este locul şi acolo veţi ajunge”, a scris Mariana Durleşteanu într-un comentariu pe Facebook.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat marţi, 16 martie, după consultările cu grupurile parlamentare, că l-a desemnat pe preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, deputatul Igor Grosu, la funcţia de prim-ministru al R. Moldova, deşi anterior declara că acceptă două opţiuni: alegeri anticipate sau referendum de demitere a preşedintelui ţării din funcţie, subliniind că refuză categoric să desemneze un candidat la funcţia de premier. 

Maia Sandu şi-a explicat decizia prin faptul că Mariana Durleşteanu, candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, şi-a retras candidatura de la această funcţie, prin urmare nu există un candidat propus de deputaţi.

Menţionăm că Mariana Durleşteanu, candidatul PSRM-ŞOR la funcţia de prim-ministru, a anunţat că îşi retrage candidatura de la această funcţie. Anunţul a fost făcut chiar în timp ce liderul PSRM, Igor Dodon, se afla la consultări cu preşedintele Maia Sandu. În consecinţă, PSRM nu a avut şansa să propună şefului statului un alt candidat. 

Imediat după consultările cu reprezentanţii PSRM, Maia Sandu nu a mai aşteptat ca majoritatea parlamentară să propună un alt candidat. Maia Sandu a anunţat că în contextul în care candidatul majorităţii parlamentare s-a retras, iar majoritatea parlamentară nu mai are un candidat, ea are dreptul să desemneze propriul candidat pentru funcţia de premier. Prin urmare, Maia Sandu l-a propus pe Igor Grosu, fără a consulta celelalte grupuri parlamentare pe acest subiect.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a afirmat că a decretul preşedintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcţia de prim-ministru este neconstituţional. Igor Dodon consideră că Maia Sandu s-a grăbit şi a acţionat emotiv.

Igor Dodon e de părere că Maia Sandu nu avea dreptul să semneze decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcţia de premier, deoarece preşedintele ţării este obligat să desemneze candidatul propus de o majoritate parlamentară. 

Potrivit lui Igor Dodon, argumentul Maiei Sandu că majoritatea parlamentară nu avea un candidat nu este valabil, pentru că, oficial, nu exista un candidat desemnat, deoarece Curtea Constituţională a anulat decretul anterior semnat de Maia Sandu, privind desemnarea Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier, în rezultat a fost anulată şi candidatura Marianei Durleşteanu.

În plus, Igor Dodon afirmă că Mariana Durleşteanu a anunţat pe Facebook că nu mai candidează la funcţia de premier, iar acea postare nu poate fi considerată ca un document oficial de refuz, aşa încât Maia Sandu să desemneze alt candidat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite