Marian Lupu: Limba moldovenească trebuie să rămână în Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat, Marian Lupu, consideră că Articolul 13 din Constituţie trebuie să rămână neschimbat pe motiv că, după decizia Curţii Constituţionale, în pachetul constituţional deja se regăseşte definiţia de limbă română pentru asigurarea abordării europene „Unitate prin diversitate”.

Astfel, în opinia deputatului democrat, neschimbarea articolului 13 ar însemna asigurarea respectului faţă de oricare cetăţean din ţară şi dreptul lui la autoidentificare etnică, culturală şi lingvistică.

„Dincolo de faptul că este o abordare strict europeană, mai este încă o condiţie foarte importantă pentru păstrarea identităţii statale a Republicii Moldova. Cei care promovează cu vehemenţă eliminarea din art. 13 a definiţiei de „limbă moldovenească”, nu se opresc doar la limbă, haideţi să privim în jur care este realitatea, doar nu se promovează conceptul: o limbă, două naţiuni, două ţări, se promovează alt concept: o limbă, o naţiune, o ţară. Eu am fost mereu pentru statalitatea şi suveranitatea Republicii Moldova, ca şi majoritatea covârşitoare a colegilor din Partidul Democrat şi asta este poziţia oficială a partidului. Respectiv, având această idee, noi vom apăra şi vom promova în continuare valorile de suveranitate şi independenţă ale statului Republica Moldova”, a declarat Marian Lupu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Întrebat despre războiul declaraţiilor pro-unire şi anti-unire pe care le-au semnat mai mulţi consilieri din primăriile mai multor localităţi, Marian Lupu a spus că este vorba despre o luptă inventată. Potrivit lui, aceasta nu reprezintă agenda reală pentru cetăţenii ţării şi nu este altceva decât o pornire a campaniei electorale. „Şi unii, şi alţii, şi cei care vin cu promovarea acestei idei de unionism, cât şi socialiştii, de altă parte, au un mare interes – să facă ca lumea în Republica Moldova să creadă că, uite, asta este adevărata problemă şi asta determină agenda reală a ţării noastre. Nu este adevărat, categoric, nu. Însă o asemenea tactică este foarte importantă atât pentru socialişti, cât şi pentru unionişti”, a notat politicianul.

Deputatul s-a referit şi la consfinţirea în Constituţie a vectorului european, dar şi la anumite condiţionări care ar exista din partea a două formaţiun: Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat, şi anume modificarea articolului 13 din Constituţie, privind limba de stat, şi renunţarea la statutul Moldovei de membru CSI. „Este un subiect atât de important pentru Republica Moldova, mă refer la perspectiva europeană şi consfinţirea acestei direcţii strategice în Constituţia ţării, atât de importantă ziceam, încât loc pentru şantaj şi condiţionalităţi nu este. Asta este viziunea mea şi a fracţiunii Partidului Democrat. Nu poţi să te joci cu condiţiile atunci când este vorba de o decizie crucială pentru prezentul şi viitorul ţării noastre”, a opinat democratul.

Marian Lupu a mai spus că votul pentru stipularea vectorului extern în Constituţie va fi un exerciţiu de mare responsabilitate pentru toate partidele pro-europene. Potrivit lui, decizia rămâne la latitudinea PL şi a PLDM. Şi atunci, în momentul votului, va deveni foarte şi foarte clar ce este cel mai important pentru fiecare partid pro-european şi în ce măsură fiecare, care se numeşte partid pro-european, este cu adevărat pro-european.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite