Marian Lupu anunţă că nu va demisiona din fruntea Curţii de Conturi şi spune de ce s-ar dori demiterea sa: Sunt încă multe rude care trebuie aranjate la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Curţii de Conturi, Marian Lupu, a anunţat că nu va demisiona din funcţie, după ce deputatul ACUM Dumitru Alaiba l-a îndemnat să facă acest lucru, avertizându-l că oricum legea va fi modificată în aşa fel, încât conducerea Curţii de Conturi să demisioneze. Lupu spune că legislaţia internaţională în domeniu obligă conducerea Curţii să se opună „presiunilor politice asupra instituţiei în tentativa de lichidare a independenţei sale”.

Marian Lupu consideră că prin modificarea Legii cu privire la Curtea de Conturi „abordările profesionale au fost abandonate în favoarea intereselor politice de grup”.

„În şedinţa Guvernului urma să fie aprobat avizul pozitiv la proiectul 165 privind restabilirea independenţei bugetare a Curţii. În ultimul moment, însă, acesta este înlocuit cu avizul (evident pozitiv) la alt proiect, iniţiat chiar ieri, care propune tocmai inversul: lichidarea totală a independenţei funcţionale şi operaţionale a Curţii de Conturi şi subordonarea ei directă politicului”, a scris Marian Lupu pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, „dincolo de nonsensul profesional al acestui proiect, el sfidează violent sistemul de standarde internaţionale ale auditului public extern, iar Moldova are angajamente oficiale de respectare a acestora în cadrul INTOSAI şi EUROSAI”. 

„Cel mai urât în această situaţie este că la scurt timp după aprobarea acestui proiect, Parlamentul va fi nevoit să revină înapoi la varianta actuală a legii şi să restabilească independenţa Curţii de Conturi, altminteri riscă să fie exclusă din INTOSAI şi EUROSAI. Dar asta mai apoi. Poate. Scopul scuză mijloacele: sunt încă mulţi cumetri, cumnaţi, neveste, fini şi multe alte rude care trebuie aranjate la muncă”, a menţionat Marian Lupu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite