Analişti: „În cazul anticipatelor, PCRM va reveni la guvernare şi vom pierde încrederea partenerilor europeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul interimar Iurie Leancă, la un pas de un mandat deplin la şefia Guvernului FOTO Tudor Iovu
Premierul interimar Iurie Leancă, la un pas de un mandat deplin la şefia Guvernului FOTO Tudor Iovu

Premierul desemnat Iurie Leancă va cere azi votul Parlamentului pentru noul cabinet şi programul de guvernare. La şedinţă va ţine un discurs şi şeful statului. PLDM, PD şi liberalii reformatori au continuat negocierile până aseară târziu, fără a da detalii

Negocierile au durat exact două săptămâni. Deşi liberal-democraţii au promis că discuţiile vor fi transparente, negocierile au fost purtate departe de ochii presei, repreprezentanţii partidelor neoferind detalii despre conţinutul acestora. În lipsa declaraţiilor oficiale din partea PLDM, PD şi a liberalilor reformatori despre componenţa viitorului guvern, opinia publică operează cu versiuni adunate de pe culoare.

BĂTĂLIA PE TRANSPORTURI

Astfel, se vehiculează că garnitura guvernamentală actuală nu va suferi modificări esenţiale. „Lupta mare se duce pentru postul de şef al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, ocupat de liberalul Anatolie Şalaru. PD şi PLDM nu-l puteau împărţi, dar, se pare, că s-a ajuns la un consens. Şefia ministerului rămâne la democraţi, iar Centrul Naţional Anticorupţie trece la liberal-democraţi. Dacă totuşi cele două formaţiuni nu vor bate palma, şef la Transporturi va deveni viceministrul Boris Gherasim, care e din tabăra reformatorilor PL“, ne-a comunicat o sursă apropiată negociatorilor.

Disputa legată de acest minister, dar şi de alte funcţii deţinute până acum de PL, a fost confirmată de liberalul reformator Ion Hadârcă. „Iniţial am căzut de acord asupra păstrării formulei de partajare existente în precedenta alianţă. Ulterior, au fost dezbateri, ambiţii, insistenţe. Există discuţii referitor la consecutivitatea alegerii preşedintelui Parlamentului şi şefului Guvernului, referitor la anumite agenţii. Am impresia că presiunea vine din umbra negociatorilor“, a declarat Hadârcă.

De la PL, cel mai probabil, râmân în funcţii Vitalie Marinuţa, ministrul Apărării, şi Gheorghe Şalaru, la Mediu. Locul vicepremierului pe probleme sociale, Mihai Moldovanu, ar putea fi luat însă de Tatiana Potâng, care acum e viceministru al Educaţiei. Incertă rămâne şi soarta ministrului Tineretului şi Sportului, Octavian Ţâcu. Unii analişti cred că are şanse să rămână, dacă va avea acoperire politică, adică va trece la grupul reformator.

Ridică semne de întrebare şi miniştrii implicaţi în scandaluri: Andrei Usatâi (Sănătate), Veaceslav Negruţa (Finanţe), Boris Focşa (Cultură), Dorin Recean (Afaceri Interne). „Aceştia patru nu ar trebui să se regăsească în lista următorului Guvern. Deja se vorbeşte că Focşa (PD) va fi înlocuit cu directoarea Operei Naţionale, Valeria Şeican“, a menţionat sursa noastră.

Fotoliul şefului de la Externe ar putea fi ocupat de actualul viceministru Natalia Gherman. Printre candidaturi s-a vehiculat şi numele ex-premierului Vlad Filat. Anali- stul Anatol Ţăranu nu exclude şi o a treia variantă, care ar fi o premieră pentru Moldova: „Prim-ministrul Iurie Leancă ar putea cumula şi funcţia de ministru de Externe. Înaintea posibilei semnări a acordurilor cu UE, la summitul de la Vilnius din noiembrie, schimbările radicale nu sunt benefice. Oficialii europeni îl cunosc pe Leancă, ar trece luni de zile până se vor obişnui cu o altă persoană“.

BORIS FOCŞA: „N-ASCULT BÂRFELE“

Miniştrii despre care se vorbeşte că nu se vor regăsi în viitorul guvern spun că nu ascultă zvonurile şi aşteaptă să fie prezentată oficial lista. „Le doresc succes celor care râvnesc postul meu. Unii cred că, dacă vin în această funcţie, ar putea avea pârghii să facă anumite investiţii pentru primarii lor, ceea ce
n-am făcut noi. Am fost echilibraţi şi n-am făcut diferenţă între culorile politice“, susţine Anatol Şalaru, de la Transporturi. El a adăugat că nu va accepta să rămână ministru într-un guvern fără PL.
Nici pe ministrul Culturii, Boris Focşa, nu-l interesează bârfele. „Eu zic să-i întrebaţi pe cei propuşi. Nu am avut nicio discuţie pe acest subiect“, a răspuns sec Focşa. Şi mai puţin vorbăreţ a fost ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa: „Până mâine au mai rămas 24 de ore. Cu răbdare şi înţelepciune o să ajungeţi exact în momentul când va fi nominalizat guvernul“.

TEORETIC EXISTĂ 53 DE VOTURI

Pentru a învesti noul guvern, e nevoie de 51 de voturi. PLDM, PD şi grupul reformatorilor din PL au împreună 53 de mandate. Teoretic, se pot descurca şi fără comunişti, care au declarat că vor anticipate, dar şi fără deputaţii rămaşi cu liderul PL Mihai Ghimpu şi neafiliaţi. „Nici n-avem de gând să votăm. N-am văzut nici programul de guvernare, nici garnitura de miniştri. Vor vota anexele PLDM-ului. Nu am fost invitaţi la negocieri, aşa a vrut Vlad Filat“, ne-a declarat liberalul Valeriu Munteanu, care e de părere că ne îndreptăm spre anticipate.

Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi Partidul Socialiştilor condus de deputatul Igor Dodon. „Susţinerea unui nou cabinet de miniştri nu corespunde scopurilor strategice ale partidului“, se arată într-un comunicat al formaţiunii. 

Deputatul neafiliat Sergiu Sârbu susţine că nimeni nu i-a cerut votul: „Înseamnă că nu au nevoie“. Un alt fost comuinist, liderul Partidului „Renaştere“, Vladimir Mişin, a recunoscut că s-a întâlnit de cinci ori săptămâna trecută cu Vlad Filat şi Iurie Leancă. „Ca urmare, în programul de guvernare au fost introduse punctele propuse de noi. Deja urmează să vedem lista miniştrilor şi, dacă nu vom avea obiecţii serioase, s-ar putea să votăm“, a menţionat Mişin.

„ANTICIPATELE AR ÎNSEMNA PIERDEREA ÎNCREDERII UE“

Într-o declaraţie difuzată ieri, analiştii politici trag un semnal de alarmă şi spun că, în cazul în care vor eşua tentativele de instaurare a unui nou cabinet de miniştri, PCRM va reveni la guvernare şi Republica Moldova va pierde încrederea partenerilor europeni şi finanţarea externă. „Moldova este atât de slabă şi neputincioasă încât nu-şi poate permite oscilaţii în comportamentul extern. Dacă pierdem încrederea partenerilor europeni, rămânem fără opţiuni pe un termen îndelungat. Dacă mergem în Est, nu vom mai fi trataţi ca o poveste de succes. Dacă la putere vine PCRM, trebuie să recunoaştem că patru ani au fost pierduţi aiurea“, e de părere expertul politic Igor Boţan.

„Actualmente avem 84 de proiecte finanţate de partenerii noştri de dezvoltare. Multe sunt condiţionate de existenţa unei guvernări democrate, altfel nu vor veni, inclusiv tranşe ce susţin direct bugetul“, a explicat analistul politic Arcadie Barbăroşie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite