Maia Sandu, la Viena: Austria este unul dintre cei mai importanţi parteneri de dezvoltare ai Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Austria este unul dintre cei mai importanţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, iar noi suntem interesaţi de consolidarea dialogului politic şi a cooperării moldo-austriece în domenii de interes comun, a declarat joi, la Viena, preşedintele Maia Sandu, după întrevederea cu Alexander Van der Bellen, preşedintele Austriei, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Preşedinţiei de la Chişinău.

Şefa statului a menţionat că noua echipa guvernamentală de la Chişinău şi-a asumat angajamentul ferm de a moderniza Republica Moldova, prin curăţarea sistemului public de corupţie, reformarea justiţiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi crearea oportunităţilor economice, iar cetăţenii au acordat un mandat puternic pentru realizarea acestor reforme, în alegerile prezidenţiale şi parlamentare recente.

„Avem acum în faţă câţiva ani în care putem construi din temelie un stat puternic, care să facă din Republica Moldova o casă primitoare pentru cetăţenii săi. Dar, ca să realizăm acest obiectiv, avem nevoie de sprijinul partenerilor noştri”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta a relevat că, în primăvara anului viitor, se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Austria.

„Strategia de ţară pentru Moldova a Agenţiei de Dezvoltare a Austriei (ADA) pentru anii 2021-2027 prevede continuarea sprijinului pentru dezvoltare rurală, adaptarea la schimbările climatice şi protecţia mediului, dezvoltarea învăţământului profesional tehnic. Suntem, de asemenea, interesaţi de preluarea experienţei austriece în domeniul securităţii energetice şi promovarea energiei verzi. Asigurarea securităţii energetice este o prioritate pentru Guvernul de la Chişinău şi este esenţială, mai ales acum, în condiţiile crizei gazelor, care riscă să afecteze în mod dramatic Republica Moldova”, a subliniat Maia Sandu.

Totodată, şefa a statului a accentuat că actuala guvernare de la Chişinău este determinată să modernizeze ţara după model european, astfel încât Moldova să devină o destinaţie ce prezintă interes pentru companiile austriece, care doresc să-şi extindă operaţiunile şi producţia pe alte pieţe.

„Ştiu că acum, după ce au trecut prin experienţa crizei pandemice, multe industrii europene se orientează spre Europa de Est - sper că una dintre aceste destinaţii va fi şi Moldova. Mesajul meu pentru oamenii de afaceri din Austria este: vă aşteptăm în Republica Moldova! Avem o amplasare geografică potrivită, regim de comerţ liber cu UE şi cu pieţele din Est, un plan ambiţios de modernizare a infrastructurii, iar guvernarea este hotărâtă să asigure un climat investiţional şi de afaceri propice în ţară, să protejeze investiţiile şi proprietăţile, şi să încurajeze iniţiativa privată ce creează locuri de muncă şi creşte nivelul de bunăstare a oamenilor”, a punctat preşedinta Republicii Moldova.

Maia Sandu efectuează, în zilele de 21-22 octombrie, o vizită oficială la Viena, la invitaţia omologului său austriac.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite